April 22, 2024

9 видови на интелигенција

Интелигенцијата е способност да се справите со новите ситуации. Тоа е најчестата дефиниција за оваа човечка способност. Самиот збор доаѓа од латинскиот збор intelligere што значи разбирање или разбирање. Во реалноста, не можеме едноставно да одредиме личност која е поинтелигентна од друга личност. Вообичаено е да се спомене бројот на коефициент на интелигенција како одраз на интелигенцијата на една личност, што може да дефинира одредена личност како поснаодлива од другите во одредена ситуација.

Но, само бројката не е доволна за успех во животот.

Не смееме да ја заборавиме околината, личноста и мотивацијата на личноста. Поради големиот број фактори кои влијаат и ја дефинираат нашата интелигенција, Хауард Гарднер, американски професор по психологија, навел девет типа на интелигенција. Во своите први дела, Гарднер спомна листа од осум видови интелигенција, но подоцна додаде уште еден: егзистенцијална или духовна интелигенција.

За самите тестови за интелигенција, Гарднер истакна дека тие опфаќаат само два вида интелигенција: јазична и логичко-математичка интелигенција.

ЛИНГВИСТИЧКА (ЈАЗИЧКА, ВЕРБАЛНА) ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Јазичната интелигенција подразбира голем интерес за зборовите и начинот на кој зборовите се користат при читање, пишување и зборување.

Вклучува и уживање во игри со зборови, странски јазици, раскажување приказни, креативно пишување или читање. Луѓето со поразвиена лингвистичка интелигенција сакаат да читаат книги, стрипови, весници, да пишуваат песни и приказни, генерално немаат проблеми со јавно говорење и говорење, се добри комуникатори итн.

МУЗИЧКА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА
Луѓето кои имаат развиена музичка интелигенција, освен што сакаат и уживаат во музиката, подобро ги разбираат ритамот, мелодијата и звучните мотиви, лесно се сеќаваат на мелодиите, ја чувствуваат разликата помеѓу различни инструменти кои свират во исто време, имаат поразвиен ваков тип на интелигенција.

Тие исто така уживаат во активности како што се пеење, свирење инструмент, слушање музика и одење на концерти.

ЛОГИЧКО-МАТЕМАТИЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Оваа интелигенција подразбира лесно познавање и примена на броеви и математички концепти, пронаоѓање обрасци и леснотија во забележувањето на врските, причините и ефектите во науката.

Овој тип на интелигенција доаѓа до израз во: решавање на проблеми и загатки, решавање на математички задачи напамет, користење на компјутери и учење компјутерски програми и јазици, презентирање факти со помош на мапи, како и наоѓање решенија во детективски приказни.

Она што ги поврзува сите овие различни активности и што е клучниот елемент на оваа интелигенција, е логиката која се користи како алатка за решавање проблеми.

ПРОСТОРНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Она што е карактеристично за оваа интелигенција е што во овој случај станува збор за учење и размислување во слики. Луѓето кои имаат акцент на овој тип на интелигенција подобро ги паметат лицата отколку имињата, сакаат да ги искажуваат своите идеи со цртање или скицирање, уживаат да ги спојуваат работите и да ги одвојуваат, го забележуваат стилот на облека, автомобили или други работи во животот. , почесто цртаат, забележуваат форми во светот околу нив, уживаат додека гледаат филмови.

Некои луѓе ја изразуваат оваа интелигенција преку активности како ликовна уметност, фотографија, филм или дизајн, додека други ја изразуваат преку архитектура, моделирање, конструкција или изум.

ТЕЛЕСНО-КИНАСТЕТИЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Оваа интелигенција е поприсутна кај оние личности кои се изразуваат себеси и своите способности користејќи го своето тело, што значи дека размислуваат и учат со своето тело.

Тоа се луѓе кои: сакаат движење и физичка активност, лесно и брзо учат физички вештини, уживаат во учество во сцени или театарски претстави, се успешни спортисти, вешти се во применета уметност, плетење и шиење, градење модели, имаат добра координација на движењата, танцуваат елегантно, изведувајте магични трикови итн.

ИНТЕРПЕРСОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Интерперсоналната интелигенција ја изразува способноста на луѓето: лесно да запознаваат луѓе и да се дружат, да уживаат во набљудувањето на луѓето и да го анализираат нивниот говор на телото, да уживаат во групни активности и живи разговори, да организираат активности добро за себе и за другите, знаат како да разбудат интерес кај другите за некои заеднички работат, се грижат за тоа што е правилно, а што не, тие се грижат за тоа како другите се чувствуваат, се грижат за другите луѓе и наоѓаат начини да им помогнат бидејќи токму оваа интелигенција им овозможува да ги разберат другите.

ИНТРАПЕРСОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Овој тип на интелигенција подразбира тенденција на луѓето да бидат повеќе самоориентирани, бидејќи добро се познаваат себеси и имаат добра претстава за тоа кои се и што можат да прават. Луѓето кај кои оваа интелигенција е поразвиена се посвесни за своите чувства и можат да се разберат себеси подобро отколку другите.

Тие се способни да постават лични цели, да размислуваат за нивните искуства и да учат од нив, да поминуваат време длабоко размислувајќи за она што им е важно и размислувајќи за нивната иднина. Тие претпочитаат активности што можат да ги направат сами.

ПРИРОДНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Оваа интелигенција е претставена кај луѓе кои ја сакаат природата и околината во која живеат, ја забележуваат природата каде и да се, имаат добра меморија за деталите поврзани со местата каде што биле, сакаат животни и растенија и лесно ги препознаваат, имаат способност да разбираат различни ситуации и навигација во нив или на различни места, се грижат за нивната природна средина, уживаат во планинарење или кампување во природа, покажуваат интерес за езера, реки, океани, астрономија и се што е поврзано со природата.

ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНА (ДУХОВНА) ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
Оваа интелигенција ја вклучува чувствителноста и капацитетот на една личност да се занимава со длабоки прашања за човековото постоење, како што е смислата на животот, кои сме, зошто умираме и како настанавме.


1026