Фон дер Лајен од Блед: Мора да ја прекинеме зависноста од валканата руска нафта

„Ако сакаме да ги зачуваме фундаменталните принципи како што се правото на самоопределување и територијалниот интегритет, тогаш (рускиот претседател Владимир) Путин не смее да победи. Украина мора да победи во оваа војна“, рече Урсула фон дер Лајен на 17. Бледски стратешки форум.

Претседателката на Европската комисија во воведниот говор рече дека форумот стана „неопходен состанок на меѓународната заедница“.

Затоа ЕУ „ја стартуваше економската машина“ и ги воведе „најлошите санкции“ кои му нанесуваат „екстремна штета“ на Путин, што тој „самиот го призна“.

„Ќе ја поддржуваме Украина сѐ додека е потребно. Ова го правиме за Украина. Ова го правиме за да ги заштитиме нашите европски вредности. Ова го правиме за да им покажеме на Русија и на светот дека кршењето на меѓународно прифатените правила им штети на оние што ги прекршуваат“.  рече таа.

Претседателката на Европската комисија истакна дека овие напори мора да бидат придружени со стратешки размислувања. Таа истакна три клучни точки.

„Ако сакаме да ги заштитиме меѓународните правила за владеење на правото, треба да ја неутрализираме можноста Русија да нѐ уценува. Треба да ги поддржиме демократиите кои се најмногу изложени на странско влијание – вклучувајќи ги и земјите од Западен Балкан. “ наведе таа.

„Треба да ставиме крај на нашата зависност од валканата руска нафта и фосилни горива“, рече таа, додавајќи дека ЕУ е на вистинскиот пат во однос на енергетската диверзификација. Ресурсите на гас од другите земји од почетокот на годината се зголемени за 31 милијарда кубни метри“, изјави таа и додаде дека затоа членките на ЕУ мора да заштедат 15 отсто од енергијата оваа зима.

Обновливите извори на енергија ќе бидат клучни во иднина. „Секој киловат-час од ветер, сончева енергија, биомаса, хидроенергија, биотермална енергија значи дека сме помалку зависни од руските извори на енергија. Денешната цена на ветерот и сончевата енергија е многу пониска од цената на енергијата од фосилни извори“, рече таа. истакнувајќи ги напорите на иницијативата RePower ЕУ и додаде дека наскоро ќе отпатува во Данска, каде што ќе разговара за новата голема фарма на ветер во Северното Море.

Освен енергијата, Фон дер Лајен ја спомена и зелената и дигиталната транзиција, кои во голема мера ќе ја зголемат потребата од суровини како литиум за батерии и силициум за електронски чипови. Таа нагласи дека десет од 30 клучни суровини доаѓаат од Кина. „Мораме да избегнеме да се вратиме на зависноста што ја имаме со фосилни горива“, рече фон дер Лајен, најавувајќи дека наскоро ќе отпатува во Канада. „Градиме силни партнерства за иднината“, најави таа.

Гледајќи кон иднината, Фон дер Лајен уште еднаш нагласи дека ЕУ мора да се грижи за партнерите како Украина. „Новата Украина ќе има силни институции, ќе биде подигитална, ќе биде позелена, економијата ќе биде поотпорна“, рече таа, најавувајќи ја конференцијата на Г7 во Берлин во октомври на која ќе се разговара за иднината на Украина.

На крајот таа додаде дека за Украина важи истото како и за земјите од Западен Балкан, за што доби долг аплауз. „Нашите пријатели се исто така дел од европското семејство. Дунав, Јадранот, балканските планини, сите тие нѐ поврзуваат. Тоа не се граници, економиите се исто така силно поврзани по векови трговија и патувања“, продолжи таа, додавајќи дека Пристапниот процес со Македонија започна, а Албанија оди натаму со големи чекори.

Претседателката на Европската комисија потоа зборуваше за улогата на ЕУ во светот. Најави инвестиции од 300 милијарди евра како дел од иницијативата Глобална порта за трансформирање на инфраструктурата за „одржливо влијание врз локалните заедници“. Таа истакна дека многу земји пишуваат за транспарентност и ги игнорираат еколошките стандарди. Се памети дека десетици земји се на работ на банкрот поради нивните долгови кон Кина. Таа рече дека Русија „не сака пријатели, туку вазали“.

„Ваквите партнерства не носат напредок. Постои подобар начин. Наша задача е да ја пренесеме идејата за подобар начин до светот. Станува збор за иднината на светот заснована на правила. Тоа е одговорност на нашето време. Би сакала ЕУ да застане зад нејзините зборови“, заклучила таа.


1027