Хонда ќе продаде 800.000 електрични возила во Северна Америка до 2030 година


Покрај партнерството со GM, Honda ќе лансира сопствена линија за електрични возила и наменска архитектура на електрични автомобили.
Според Automotive News , Honda почнува да планира да се префрли на производство на електрични автомобили во Северна Америка. Јапонскиот производител на автомобили е еден од ретките марки кои сè уште не произведуваат или продаваат ЕВ во голем обем, но вели дека ќе може да продаде 800.000 до 2030 година. Почетниот притисок ќе дојде како дел од партнерството на Хонда со Џенерал Моторс.

Високиот извршен директор задолжен за стратегијата за електрификација на Хонда, Шинџи Аојама рече дека Хонда ќе донесе нови ЕВ на пазарот во Северна Америка почнувајќи од втората половина на 2025 година или почетокот на 2026 година. Тој објасни дека електричните возила треба да сочинуваат околу 40 до 50 совршени од вкупниот број на Хонда Северноамериканско производство до 2030 година. Аојама сподели.

„Ова е во согласност со нашите цели за јаглеродна неутралност до 2050 година. Ова се должи и на американските регулативи. Но, тоа може да се промени во зависност од промените во американската администрација“.

Honda веќе има зацртано да ги елиминира моторите на гас до 2040 година. Покрај плановите со GM , Honda ќе има и своја посветена внатрешна линија за електрични возила и наменска архитектура на електрични автомобили. Линијата најверојатно ќе биде лансирана со преобразување на една од линиите на возила на компанијата на гас во САД. Сепак, Аојама рече дека најверојатно ќе биде потребно време да се создадат производствени линии кои најдобро одговараат за електричните возила.

Во врска со партнерството со GM, Аојама јасно стави до знаење дека многу од деталите сè уште не се откриени. Тој рече дека можеби возилата на Honda ќе се произведуваат во фабриките на GM или обратно.

Идниот EV план на Honda е дел од многу поголема цел која вклучува инвестирање на речиси 40 милијарди долари во следните 10 години. Инвестицијата ќе се фокусира и на електрификацијата и на идниот софтвер за да се овозможи 30 нови целосно електрични возила да излезат на пазарот до 2030 година, со капацитет за производство на околу 2 милиони ЕВ годишно.

Сепак, Honda ќе се фокусира повеќе на традиционалната хибридна технологија во блиска иднина. Дури и надвор од 2030 година, откако Хонда успешно лансираше електрични возила со голем обем, таа сепак смета дека нејзиниот бизнис во Северна Америка ќе вклучува 30 отсто хибридни возила и 20 отсто автомобили на гас.


1028