March 21, 2023

11 совети за кариера од успешни луѓе

Навикнати сме тренери од кариера и успешни луѓе да даваат совети за наоѓање работа и градење кариера, но и тие еднаш стоеја на почетокот на патеката и следеа туѓи совети. 11 лидери ги споделија најдобрите совети за кариера што ги добиле.

Прави што сакаш
Добро познат факт, но вреди да се повтори: ако ви се допаѓа она што го правите, тогаш ќе работите подобро. На вашата омилена работа, не мора да ги броите минутите до ручекот и крајот на денот, а исто така сакате да работите подобро и покул – исто така, без задачи од менаџерот.

„Кога го сакате она што го работите, не ви изгледа како работа и секогаш сте подготвени да одите над и подалеку. Потребно е време да се најде вашето место, но вреди“. – Том Мари, поранешен извршен директор на Келвин Клајн.

Обидете се да си поставите 7 прашања кои ќе ви помогнат да го најдете вашиот повик .

Бидете љубопитни и поставувајте прашања
Развојот и учењето се континуиран процес. Не постои точка во која можете да кажете – „Знам доволно во оваа област и нема каде да расте понатаму“. Ова важи и за почетници и за професионалци со долгогодишно искуство: новите технологии и алатки се појавуваат неколку пати годишно – следете ги за да останете во тренд.

„Некои луѓе се плашат да не изгледаат глупави или неквалификувани ако поставуваат прашања. Ова не е точно – прашањата помагаат да се научат нови работи, да се зајакне знаењето и да се развива. – Сара Стодард, виш офицер за комуникации во Glassdoor

Секогаш кажувајте да
Согласувањето да правите работи што ве плашат е катапулт за личен раст. Тоа може да биде позиција со зголемена одговорност, нова функција или проект на работа или учење сложена вештина или програма. Разберете зошто се плашите: дали не сакате да направите нешто ново или се плашите дека нема да успее? Ако е втората опција, тогаш единствениот начин е да се согласите.

„Кажете „да“ на она што мислите дека не можете да го направите. И ќе видите колку грешите за себе“. – Бри Рејнолдс, виш специјалист за кариера во FlexJobs

Бидете тимски играч
Тимот не е само вработени, туку и клиенти на компанијата. Градете односи со луѓето што ги среќавате на работа. Разговарајте лично со момците од следниот оддел, наместо со е-пошта; прашајте го клиентот како помина денот – покажете интерес и спријатете се со сите, полесно е да работите.

„Односите со луѓето помагаат да се оди напред и во кариерата и во животот. – Ерика Кесвин, стратег, поранешен извршен тренер и автор на Bring Your Human to Work.

Излезете од вашата комфорна зона
Уште една пробиена фраза, но што можете да направите? Не плашете се да пробувате нови работи – престанете да го правите она во што веќе сте добри. Замислете училиште во кое учениците поминуваат години проучувајќи само табели за множење и долгорочни пресметки – вака изгледа вашата зона на удобност.

„Како да возиш по непознат селски пат – не знаеш каде ќе води, се тресеш по пат, но на крајот овој пат ќе се помине. – Мишел Армер, директор за човечки ресурси во CareerBuilder.

Не престанувајте да учите
LinkedIn проценува дека една вештина останува релевантна околу 5 години, а потоа станува застарена. Она што го знаете денес нема да биде корисно за неколку години. Континуираното учење помага да се биде флексибилен во работните процеси и да се прилагодат на различни улоги – работодавците навистина го ценат тоа.

„Најдобриот совет што некогаш сум го добил е да бидам доживотен ученик, без разлика во која фаза од мојата кариера се наоѓам. – Блер Декембрел, експерт за кариера на LinkedIn.

Прашајте и одржувајте го зборот
Најлошото нешто што се случува кога барате нешто е одбивањето. Додека чекате помош, внимание или совет, тој што едноставно го бара добива се. Важно е да можеш да прашаш во однос на платите – на некои им изгледа понижувачки да бараш покачување или бонус, но редок лидер самиот ќе го постави прашањето за зголемување на платата ако не го прашаш за тоа. Но, прво, научете како паметните луѓе поставуваат прашања .

Исто така, важно е да не се даваат неосновани ветувања и да се направи она што го ветиле. Доверливоста е основен квалитет на секоја врска, вклучително и на работните.

„Бизнисот е врска и без доверба тие не постојат. Ако се држите до однесувањето на човек од збор, со текот на времето ќе откриете дека околу себе сте собрале луѓе на кои можете да сметате. – Нгок Нгуен, тренер за кариера во Ама Ла Вида.

Опкружете се со професионалци
Обидете се да комуницирате со луѓе од различни области и да се дружите со вработени во други оддели – соберете заедница на кул специјалисти околу вас. Можеби еден ден ќе ви треба помош со Photoshop или совет од добар агент, а сите вредни контакти се веќе во именикот.

„Јас го нарекувам „банка на мозокот“ – кога се опкружувате со паметни луѓе и професионалци во нивната област. Не престанувајте да работите на надополнување на „банката“ цел живот. – Карен Викр, поранешен уредник на Гугл и Твитер, авторка на „Повлекување на работата надвор од вмрежување: Водич за интроверт за создавање врски што се важни“.

Не размислувајте само за пари
Разбираме дека не можете да одите никаде без пари, но навистина голем приход ќе ви донесе работата на која ќе работите поради горлива желба, а не заради плата.

„Следете го вашиот сон, создадете кул проект, работете на него. И тогаш ќе дојдат корисниците, клиентите, угледот и парите“. – Џесика Цвајг, основач и извршен директор на The SimplyBe.Agency.

Поедноставете ја вашата работа
Работете попаметно и поефикасно. Користете апликации за управување со времето, алатки кои ќе ви помогнат да работите: наместо дневни состаноци, намалете го бројот на состаноци или разговарајте за прашања преку Skype; не пишувајте текст рачно, туку користете гласовно пишување; наместо да читате вести, преземајте подкасти. Или инсталирајте 17 екстензии на Chrome за да си го олесните животот .

„Престанете да се жалите на обемот на работа – никому не му е грижа колку сте зафатени. Подобро размислете како да ја поедноставите и забрзате работата. – Лорен Бергер, авторка на Get It Together: Ditch the Chaos, Do the Work, and Design your Success, извршен директор и основач на Queen of Queen.

Не се откажувај
Во тешки моменти на наоѓање сопствен повик, кога има затворени врати наоколу и никој не ги поддржува вашите идеи, запомнете една работа – не можете да се откажете.

„Почнав да работам како уредник во House Beautiful. Тони Фројнд беше писател на персоналот на Таун и Кантри во тоа време и ми рече ако уредникот одбие идеја, не ја отфрлај. Наместо тоа, рафинирајте го, преформулирајте го или обидете се повторно.“ – Сара Блас, хонорарна писателка, соработник на Њујорк Тајмс, најпродавана авторка на Направи скок: Промени ја својата кариера, промени го својот живот.