June 6, 2023

Врховниот суд на САД го укина правото на абортус

Милиони жени во САД ќе го изгубат правото да абортираат.

Врховниот суд ја укина пресудата со која се легализираше правото на абортус пред 50 години низ целата земја.

Врховниот суд денеска го поништи случајот Ро против Вејд, сметајќи дека федералното уставно право на абортус повеќе не постои. Пресудата ќе ги трансформира правата за абортус во Америка, а некои држави сега можат да ја забранат процедурата.

Се очекува половина од американските држави да воведат нови ограничувања или забрани.


1003