April 22, 2024

10 совети за побезбедно и попријатно купување преку Интернет

Кога купувате онлајн, треба да бидете внимателни и внимателно да ја проверите понудата, како и продавачот, за да избегнете измама.

Бројни трговци, како онлајн, така и во нивните продавници, веќе нудат интересни попусти како дел од т.н. „Црн петок“ или “Black Friday” како што е познат во САД. Специјалните понуди, ниските цени и краткорочните понуди ќе наведат многумина да купуваат, особено ако можат да го направат тоа од удобноста на својот дом.

Според некои податоци, минатата година 70 отсто од корисниците на Интернет купувале преку интернет. Најчесто се купувала облека и обувки, но се нарачувала и храна и мебел.

Меѓутоа, кога купувате онлајн, треба да бидете внимателни и внимателно да ја проверите понудата, како и продавачот, за да избегнете измама.

Поради зголемувањето на обидите за измами и значително поголемиот број на лажни онлајн огласи кои се појавуваат секоја година во пресрет на Светскиот шопинг викенд, Здруженијата на потрошувачи ги предупредија корисниците да ја проверат веродостојноста на рекламите кои привлекуваат исклучително поволни онлајн купување, но во исто време ги изложува на злоупотреба и неовластено преземање лични податоци.

Веродостојноста на интернет доменот преку кој треба да се изврши онлајн купувањето може да се провери на страницата ScamAdviser.

За граѓаните да бидат безбедни кога купуваат преку интернет, потребно е да се информираат за одговорното користење на картичките, како и за најчестите видови на актуелни интернет измами и за тоа ви нудиме 10 совети за безбедно купување преку Интернет за сите клиенти.

КУПУВАЈ ОД СИГУРНИ ИЗВОРИ – Користете брендови и продавници што ви се познати.

ПРОВЕРЕТЕ КАКО СЕ ОЦЕНЕТИ ПРОДАВАЧИТЕ – Проверете особено за непознати продавници и индивидуални продавачи.

ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ ПРЕНОСОТ НА ПОДАТОЦИ Е АДЕКВАТНО ЗАШТИТЕН – Користете HTTPS и SSL протоколи кога пребарувате на Интернет. Запомнете: само симболот на катанец не значи дека веб-локацијата е легална/легитимна.

КОГА КУПУВАТЕ ОНЛАЈН/ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ ПРОВЕРЕТЕ ЈА ВЕБ-АДРЕСАТА – Никогаш не користете линкови обезбедени преку е-пошта или преку социјалните мрежи. Внесувајте податоци само на безбедни веб-локации.

ПРОВЕРЕТЕ ПОВТОРНО/ТРАЈНИ ПЛАЌАЊА – Пред да ги испратите деталите за вашата картичка за да платите за тековните услуги преку Интернет, дознајте како можете да ја прекинете услугата.

НЕ ПРАЌАЈТЕ ПАРИ НА СТРАНЦИ – Ако не би дале пари на личност која сте ја запознале на улица, не правете го тоа ниту на Интернет. Доколку е можно, резервирајте го правото прво да ја примите стоката.

НЕ ПРАЌАЈ ИНФОРМАЦИИ ЗА КАРТИЧКАТА ПРЕКУ Е-пошта ИЛИ ДРУГИ КОМУНИКАЦИСКИ УСЛУГИ – Никогаш не испраќајте копија од вашата картичка, број на картичка, PIN или други информации за картичката преку е-пошта. Никогаш не испраќајте еднократни лозинки преку SMS, Messenger, WhatsApp, Viber или други услуги.

ПРОВЕРЕТЕ ЈА БЕЗБЕДНОСТА НА ПЛАЌАЊЕТО НА ВЕБ-САЈТОТ – купувајте онлајн само на веб-локации кои користат целосни системи за автентикација со примена на 3D Secure при плаќање со картички и двојна автентикација (како Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Откријте безбедносен код).

ЗАЧУВАЈТЕ ГИ СИТЕ ДОКУМЕНТИ ПОВРЗАНИ СО ВАШИТЕ КУПУВАЊА НА ОНЛАЈН – Можеби ќе ви требаат за да ги одредите условите за продажба или да докажете дека сте платиле за стоката.

РАЗМИСЛЕТЕ ДВА пати пред да платите – Погрижете се да ги разберете ризиците од купување преку Интернет.

Безбедно купување преку Интернет

Исто така, клиентите треба да имаат на ум дека дури и кога ќе купат и кога производот ќе пристигне на нивната адреса, тие сепак имаат право да се предомислат.

Доколку при утврдувањето на карактеристиките и функционалноста на производот, потрошувачот утврди дека производот не ги задоволува неговите потреби, може да го оствари своето право на еднострано раскинување во рок од 14 дена без да наведе никаква причина, а некои онлајн продавници нудат можност за бесплатно враќање на производот многу подолго.

Затоа, пред да тргнете во шопинг, уверете се дека понудата е најдобриот избор, дури и ако изгледа дека е најповолна на Интернет.


1028