Сондата на НАСА ја набљудуваше „пеколната месечина“ на Јупитер: На неа има стотици вулкани

Последната екскурзија на пеколната месечина е уште еден успех за сондата на НАСА која дава импресивни сознанија и податоци за Јупитер

Сондата Јуно на НАСА, која орбитира околу Јупитер, требаше да ја фотографира Ио, месечината на планетата, како дел од својата продолжена мисија за истражување на гасната планета.

По кружењето околу месечините по име Ганимед и Европа, сондата го постави својот поглед на една од поинтересните и повулкански активни месечини таму – и дури може да помогне да се открие животот под површината.

„Тимот е навистина возбуден што продолжената мисија вклучува проучување на месечините на Јупитер“, рече Скот Болтон, главен истражувач.

Последната екскурзија на пеколната месечина е уште еден успех за сондата на НАСА, која обезбеди импресивни сознанија и податоци за Јупитер и неговите месечини од неговото пристигнување во гасниот гигант во 2016 година.

НАСА го опишува Ио како „најголемото вулканско место во Сончевиот систем“, со стотици вулкани кои еруптираат фонтани од лава.

Juno неодамна направи некои од најдеталните снимки на ледената месечина на Јупитер, Европа.

Наскоро би можеле да видиме фотографии од вулканската месечина на Јупитер.


1034