December 7, 2023

Санкциите на ЕУ против Русија продолжуваат да го менуваат протокот на нафта

Во декември испораките на руска сурова нафта во ЕУ се намалија за 270.000 барели дневно во споредба со претходниот месец и достигнаа дневна стапка од 0,9 милиони, објави Меѓународната агенција за енергија (ИЕА).

Овој значителен пад се должи на забраната што блокот ја воведе за увоз на руска сурова нафта по морски пат од 5-ти декември и одлуката на земјите од Г-7 да воведат плафон на цените на руските залихи од 60 долари за барел.

„Reuters“ посочува дека огромен дел од количините што Русија ги испорачува во ЕУ се насочени кон Бугарија, бидејќи за ова земја е направен исклучок од општата забрана. Од почетокот на оваа година Бугарија е единствената која ужива ваков третман од европските власти, потсетува и новинската агенција.

Но, зборувајќи за исклучоци, ЕУ прави еден и за нафтоводот „Дружба“, кој започнува во Русија, а потоа се дели на два потоци – еден што минува низ Белорусија и Полска до Германија и оној што минува низ Украина, Чешка и Унгарија.

Сепак, дневните залихи се очекува да се намалат за речиси 330.000 барели на 360.000, што значи дека руските резерви ќе сочинуваат само 5% од вкупниот број на ЕУ, што е намалување од 27-30% пред војната.

Гледајќи наназад, еден месец претходно во ноември, уделот на ЕУ во руската сурова извоз падна на 28 отсто во ноември од 31 отсто во октомври и од 50 отсто пред руските трупи да ја нападнат Украина на 24-ти февруари, забележа и „Reuters“.

Влијанието на рафинериите

Зависноста на Европа од руската сурова нафта е нагласена и со зголеменото присуство на компании како „Роснефт“ и „Лукоил“, кои управуваат со некои од најголемите рафинерии во блокот.

Затоа големите европски економии веќе презедоа мерки во оваа насока. Германија ја презеде контролата врз рафинеријата „Швед“ во сопственост на „Роснефт“, која обезбедува околу 90% од потребите за гориво на Берлин, и ги купи малцинските акции на „Лукоил“ во две други рафинерии, „MiRo“ и „Bayernoil“.

Во меѓувреме, во Италија, „Лукоил“ се согласи да ја продаде својата локална рафинерија „ISAB“ на „Trafigura“ со седиште во Женева.

„Reuters“ посочува дека Лукоил сè уште ја задржува сопственоста во Бугарија и Романија, но додава дека бугарската влада веќе има воспоставено механизми за преземање контрола врз критичното производство доколку е потребно.

Каде извезува Русија?

Каде се преориентираат тогаш руските залихи?

Новинската агенција наведува дека во декември извозот на сурова нафта од руска страна во Индија достигна нов рекорд од 1,4 милиони барели дневно.

Во исто време, комбинираните количества испратени во Кина по море и цевководи останаа непроменети на 1,9 милиони барели дневно.

Испораките за Турција, пак, се намалија за 200.000 барели дневно и достигнаа историски минимум од 45.000 барели. Азербејџанската државна нафтена компанија „SOCAR“ го потврди овој колапс во руските испораки за Турција, откако минатиот месец објави дека престанала да купува руска сурова нафта за своите рафинерии таму.


1011