May 19, 2024

Вообичаени ИТ проблеми: Дали вашиот бизнис е изложен на ризик?

Дали сте љубопитни да знаете кои се најчестите ИТ проблеми со кои се соочува вашиот бизнис?

Проблемите можат да бидат мали како бавни перформанси или драстични како озлогласениот „син екран на смртта“. Многу од нив може да се решат со едноставно рестартирање на компјутерот.

Колку повеќе знаете за овие ИТ проблеми, толку полесно ќе ги контролирате и решавате.

Топ 10 ИТ проблеми за бизнисите:
ЛОША (ИЛИ НЕ ПОСТОЕЧКА) МРЕЖНА БЕЗБЕДНОСТ

Безбедноста на мрежата се смета за еден од најкритичните делови за одржување на безбедноста на вашиот бизнис, заедно со избегнување на вообичаени ИТ проблеми што може да ги донесе мала или никаква мрежна безбедност.

Да се ​​има безбедна и безбедна мрежа е важно за бизнис со која било големина, дури и ако вашата компанија има само 5 вработени.

Хакерите не прават дискриминација кога станува збор за напад на вашите деловни датотеки и податоците на вработените. Понекогаш, сајбер-криминалците ги таргетираат малите бизниси затоа што знаат дека помалиот бизнис можеби нема силна безбедносна политика или може да биде прекршен само со пријателски телефонски повик до вашиот персонал.

Сајбер-безбедноста е нешто за кое треба да се биде проактивен и има многу чекори што можете да ги преземете за да се осигурате дека вашите мрежни и технолошки уреди се безбедни и безбедни.

Погрижете се вашите вработени да бидат добро обучени за безбедносните принципи, да е овозможен заштитен ѕид на вашата компанија, да се направи резервна копија од сите податоци на компанијата и да ги одржувате вашите лозинки.

НЕДОСТАТОК НА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЛИ КВАЛИФИЦИРАНО ИСКУСТВО

Дали некогаш сте слушнале за управувани ИТ услуги? Само затоа што ги преместувате вашите управувани ИТ услуги не мора да значи дека треба да се ослободите од некои членови на вашиот ИТ оддел.

Тоа само може да значи дека тие вработени можат да се фокусираат на помали технички прашања кои би можеле да бидат премногу комплицирани или огромно за да се справуваат секојдневно.

Искусен и упатен давател на ИТ услуги може ефективно да помага и надгледува е-пошта и веб хостинг, складирање податоци, одржување на серверот и мрежата и многу повеќе.

Управуван професионалец за ИТ услуги ги надгледува и работи на вашите најсложени ИТ прашања. Тие го ослободуваат вашиот внатрешен персонал, дозволувајќи им да се занимаваат со нови проекти. Тие исто така создаваат нови иницијативи кои можат да го подобрат вашиот бизнис.

ХАРДВЕРСКИ ИЛИ СОФТВЕРСКИ ПРОБЛЕМИ

Дали сте уморни од гледање паѓање на системот или пораки за грешка? Кога станува збор за софтверот и ИТ, не е тајна дека прашањето не е „дали“ ќе пукне, туку „кога“.

За жал, штом ќе се скрши, едноставното рестартирање на паметниот телефон или лаптопот нема да го поправи. Ако ги немате потребните ресурси за замена и поправка на софтверот, очекувате значителна загуба, можеби дури и за целата компанија.

Многу бизниси исто така забораваат дека сите технолошки уреди имаат животен век, без разлика колку тие изгледаат напредни. Производителите се занимаваат со продажба на нивните најнови и најдобри производи, па понекогаш поправките може да чинат повеќе од купување на сосема нова машина или апарат.

Научете го животниот циклус на сите ИТ уреди и ставете ги во сон во вистинско време и стандардизирајте ги вашите хардверски компоненти и софтверски апликации. Ова не треба да го правите сами. Ако сè уште не сте го нарачале вашиот ИТ, размислете за тоа.

ОШТЕТУВАЊЕ НА СТАРАТА ТЕХНОЛОГИЈА

Нема ништо полошо од тоа да ви се расипат старите и бавно работните ИТ системи и да немате ресурси да ги поправите поради тоа колку се застарени.

Еден од најдобрите начини за решавање на заеднички ИТ проблем, како што е старата технологија, е да се имплементира нова технологија и брзо да се инсталира оваа технологија.

Важно е вие ​​или вашиот ИТ тим да започнете да работите на вашите ИТ проекти веднаш штом ќе ги добиете новите уреди или парите за да ги купите.

Управуваниот ИТ тим е одличен ресурс за вашата компанија бидејќи тие секогаш бараат нова и ажурирана технологија веднаш штом ќе се појави на пазарот. Колку повеќе се ажурирани и ажурирани вашите ИТ системи, толку помалку ИТ проблеми ќе имате сега и во иднина.

ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СО РЕЗЕРВИ НА ПОДАТОЦИТЕ

Ух… Понеделник наутро доаѓате на работа и дознавате дека сите ваши податоци ги нема. Ова може да биде предизвикано од преоптоварени рутери.

Што правиш? Ако имате солидна резервна стратегија, брзо ќе се вратите во бизнисот. Меѓутоа, ако сте како 65% од малите и средни претпријатија, немате резервна стратегија или план.

Како што рековме претходно за безбедноста, планот за резервна копија на податоци е нешто што секој бизнис треба да го има, без оглед на големината на компанијата.

Можеби не го знаете тоа, но неуспехот да направите резервна копија на вашите податоци всушност може да биде корелација со цената на вашиот бизнис. Трошоците поврзани со нарушување на податоците може да ве остават илјадници и илјадници долари во дупка.

ИСКЛУЧЕНО: КОЈ КАБЕЛ КАДЕ ОДИ?

Овој заеднички ИТ проблем на претпријатието можеби изгледа повеќе како здрав разум, но слушнете не.

Повеќето печатачи, копири и компјутери нудат толку многу различни функции. Со зголемувањето на функцијата доаѓа и зголемување на бројот на кабли и жици поврзани со машината.

Може дури и да се чувствувате обземени од бројот на кабли што влегуваат и излегуваат од вашиот систем и се плашите да допрете што било.

Сепак, повеќето надворешни кабли поврзани со вашиот уред се едноставни и обично се состојат од:

– Кабел за напојување

– USB кабел

– Етернет кабел

– Кабел за печатач, копир или компјутер (денес најверојатно е етернет или USB кабел)

– Дополнителни кабли за поврзување, како што се глушец или тастатура

Одвојте малку дополнително време за да дознаете што прави секој кабел и каде треба да се приклучи секој кабел, без разлика дали е тоа ѕидот или апаратот. Овој совет е корисен следниот пат кога ќе се појави проблем со ИТ.

Понекогаш имате лабав кабел кој постојано се лизга од машината. Проверете ги двапати сите ваши жици и кабли кога ќе се појави проблем за да бидете сигурни дека сите кабли се правилно поврзани.

НЕМА АКЦИСКИ ПЛАН ЗА МОБИЛНИ УРЕДИ

Мобилните уреди (деловни или лични), како што се паметните телефони и таблетите, за жал можат да создадат значителни безбедносни и менаџмент предизвици, особено ако имаат доверливи информации или можат да пристапат до вашата корпоративна мрежа.

Со исто толку работа на далечина како што сите правиме денес, планот за мобилен уред е прилично императив кога се проценуваат вообичаените проблеми со ИТ.

Мора да барате од сите мобилни корисници да ги заштитат своите уреди со лозинка (редовно да ги менуваат), да ги шифрираат нивните податоци и да инсталираат безбедносни апликации. Ова помага да се спречат криминалците да крадат информации додека мобилниот уред е на јавни мрежи.

Бидејќи овие уреди се преносливи, погрижете се да поставите процедури за известување за изгубени или украдени уреди и известете го вашиот персонал.

ПРЕМНОГУ ВРАБОТЕНИ ИМААТ ПРИСТАП ДО ПОДАТОЦИ И ИНФОРМАЦИИ

Иако е важно сите вработени во вашата компанија да се опремени со алатките што им се потребни за да ја завршат работата. Сепак, нема потреба да им давате пристап до работи до кои не им е потребен пристап, како што се мрежни лозинки и информации.

Можеби има смисла да имате само еден вработен кој го контролира целиот пристап до системите за податоци на вашата компанија. Сепак, ова не е најдобриот начин да се спречи мрежен безбедносен проблем.

На вработените треба да им се овозможи пристап само до специфичните системи за податоци што им се потребни за нивните специфични работни места и не треба да можат да инсталираат софтвер без ваша дозвола или дозвола од ИТ контролорот.

ЛОША ОЦЕНКА ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА МРЕЖАТА

Безбедност, безбедност, безбедност. Не можеме доволно да го нагласиме ова! Употребата на добро расудување при користење на Интернет е толку клучна за заштита на вашата компанија и избегнување на заедничкиот ИТ проблем на незаштитената мрежа.

Дали некогаш сте виделе вакво нешто?

„ЧЕСТИТКИ! Вие сте 1.000.000-тиот посетител на нашата веб-страница! Кликнете овде за да ја побарате вашата награда од 1.000.000 долари!“

Мразиме да ти го скршиме, но ти не победи. Овие реклами се полни со малициозен софтвер и друг софтвер што го става вашиот компјутер на висок безбедносен ризик.

Учењето како да се процени релативната безбедност на веб-локацијата ви помага да ги избегнете оние што можат да му наштетат на вашиот компјутер. Причината зошто постојат овие видови понуди за е-пошта е затоа што тие функционираат.

Бројот на измами кои секојдневно се случуваат на интернет е застрашувачки, но и нешто што можете да го спречите ако внимавате на страниците што ги посетувате и информациите што ги објавувате.

НЕДОСТАТОК НА ИТ ПЛАН

Постојат одредени работи за кои можете да се подготвите кога станува збор за ИТ, но не и кога станува збор за безбедносно нарушување или природна катастрофа. Ова е местото каде што ИТ планот и тимот за управување со ИТ услуги ни се добро.

Аутсорсингот на ИТ потребите на вашата компанија е секако голем потег кој бара внимателно разгледување и планирање. Едукацијата и подоброто запознавање со управуваните ИТ услуги значително придонесуваат за вашиот бизнис на повеќе начини.

Управуваните ИТ услуги заштедуваат време на вашите вработени, заштедуваат пари на вашиот бизнис, ви обезбедуваат далечински мониторинг за побезбедна мрежа, доведуваат експерти за темата, па дури и ви даваат пристап до повеќе приспособливи услуги.


1031