Александр Николоски од ВМРО-ДПМНЕ го поддржа извештајот на Совет на Европа за злоупотреба на прислушкувањето и следењето, Македонија не даде кредибилен демант дека власта не ја прислушува опозицијата

Комитетот за правни прашања и човекови права на ПССЕ, кој го подготви извештајот за користењето на сега илегалниот софтвер за следење на комуникација Pegasus, побара од најмалку 14 земји од Европската унија кои ги купиле или користеле алатките, вклучително Холандија, Германија, Белгија и Луксембург, „да ја разјаснат рамката на неговата употреба и применливите механизми за надзор“ во рок од три месеци.

Дополнително, извештајот ги издвојува Полска, Унгарија, Шпанија, Грција и Азербејџан, кои веќе ги надминаа јавните скандали поврзани со нивната употреба на шпионскиот софтвер да преземат „ефективни, независни и брзи истраги“ за сите потврдени и наводни случаи на злоупотреба на шпионски софтвер.

Александаr Николовски , претседател на Националниот совет за евроинтергација го поддржа овој многу важен извештај.

„Во мојата земја Македонија постои голема загриженост дека Владата незаконски користи злонамерен софтвер за пресретнување на комуникацијата на опозицијата, вклучително и мене, како и на лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски и други политичари од високо ниво. Побаравме собраниски надзор, но не добивме кредибилен демант дека во Македонија нема надзор на граѓаните со таканаречен злонамерен софтвер или напреден софтвер, кој буквално влегува во домот на граѓаните.“ – вели Николовски.

„Она што исто така можам да го кажам е дека ние како најголема политичка партија во Македонија имаме сериозен сомнеж дека сме под континуиран физички надзор како опозициски политичари, што најверојатно незаконски го прават одредени структури кои се во безбедносниот сектор во државата. Она што исто така можам да го кажам е дека дел од овој вид на злонамерен софтвер е произведен во Македонија. Една компанија, компанијата „Ситрокс“, веќе е на црната листа на САД токму поради оваа работа. “

Пегазус е шпионски софтвер дизајниран од израелска компанија за сајбер безбедност, кој им овозможува на владините агенции прецизно да таргетираат, следат и шпионираат поединци кои тие ги класифицираат како безбедносна закана.

Pegasus не само што е контроверзен, туку и многу скап. Според Њујорк Тајмс, во 2016 година трошокот бил над 650.000 долари, плус 500.000 долари за поставување, за инсталирање на Pegasus на 10 телефони.
За жал, традиционалниот антивирусен софтвер не може да го открие Pegasus. Ако сте загрижени дека имате Pegasus на вашиот Android, iPhone или iPad, можете да го користите MVT, бесплатна алатка дизајнирана од безбедносната лабораторија на Amnesty International, за да го скенирате вашиот телефон или таблет.
Ако вашиот iPhone моментално ја користи најновата верзија на iOS (16.6), треба веднаш да го ажурирате телефонот. Apple штотуку издаде итно безбедносно ажурирање за да ја поправи ранливоста со нула клик што му овозможи на шпионскиот софтвер Pegasus на NSO Group да се инфилтрира во iPhone без никаква интеракција од корисниците.

„Од 2021 година, различни истражни извештаи открија дека владите на неколку земји-членки на Советот на Европа набавиле и користеле шпионски софтвер наречен Пегазус. Владата на мојата земја е една од нив. Големо прашање е, како се користи и за што?“ – вели Николовски, барајќи

Постои големо сомневање дека се користи за политички цели при што се кршат човековите права, за ова мора да се спроведе соодветна истрага, а одговорните мора да се изведат пред лицето на правдата за криминалот што го направија со незаконско користење на ваков софтвер за незаконско следење и прислушување на опозицијата.


1222