April 16, 2024

Какo 1 јануари станува новогодишен ден

Раниот римски календар се состоел од 10 месеци и 304 дена, при што секоја нова година започнувала на пролетната рамноденица; според традицијата, ја создал Ромул, основачот на Рим, во осмиот век п.н.е. Подоцнежниот крал, Нума Помпилиј, е заслужен за додавањето на месеците Јануариј и Февруариј.

Со текот на вековите, календарот не се синхронизирал со сонцето, а во 46 п.н.е. Јулиј Цезар решил да го реши проблемот со консултации со најистакнатите астрономи и математичари од своето време. Тој го воведе јулијанскиот календар, кој многу наликува на помодерниот Грегоријански календар што денес го користат повеќето земји ширум светот.

Како дел од својата реформа, Цезар го воспоставил 1 јануари како прв ден од годината, делумно за да го почитува истоименикот на месецот: Јанус, римскиот бог на почетоците, чии две лица му дозволувале да погледне назад во минатото и напред во иднината. Римјаните славеле со принесување жртви на Јанус, размена на подароци еден со друг, украсување на своите домови со ловоров гранчиња и присуство на бурни забави.

Во средновековна Европа, христијанските водачи привремено го замениле 1 јануари како прв во годината со денови кои имаат повеќе религиозно значење, како што се 25 декември (годишнината од раѓањето на Исус) и 25 март (Празникот на Благовештението); Папата Григориј XIII повторно го воспоставил 1 јануари како Нова Година во 1582 година.


1264