April 17, 2024

Маск плаќа луѓето да бидат „терминатори“: Поставувањето „телепатски чипови“ е опсесија на најбогатиот човек на светот!

Веста за успешното вградување на чип-предавател во мозокот на четириплегичар од страна на компанијата на Илон Маск, Neuralink, предизвика сензација ширум светот, но предизвика и бројни конфликтни реакции. Додека оптимистите го гледаат ова како најава за подобар квалитет на живот за тешко болните или повредените луѓе, скептиците изразуваат загриженост за потенцијалните злоупотреби и комерцијални интереси зад таквите експерименти.

Neuralink, која Маск ја основа во 2016 година, има поставено амбициозни цели, вклучително и подобрување на луѓето преку интеграција со вештачката интелигенција. Овој концепт на трансхуманизам, кој датира од средината на 20 век, се залага за подобрување на човечката состојба преку примена на технологија. Идејата е дека преку имплантација на електронски уреди во мозокот, луѓето можат да се подобрат за да станат попаметни и да живеат подолго.

– Создадено е ново разбирање за универзумот преку новото знаење стекнато во последните сто години – од психолози, биолози и други научници, археолози, антрополози и историчари. Таа ја дефинираше одговорноста и судбината на човекот – да биде агент за остатокот од светот во бизнисот да го реализира неговиот потенцијал што е можно поцелосно. Како човек одеднаш да беше назначен за извршен директор на најголемата работа од сите, работата на еволуцијата, без да праша дали го сака тоа и без соодветно предупредување и подготовка. Покрај тоа, тој не може да ја одбие работата. Без разлика дали тој сака или не, без разлика дали е свесен што прави или не, тој всушност ја одредува идната насока на еволуцијата на планетата Земја. Ова е неговата неизбежна судбина и колку побрзо ја сфати и почне да верува во неа, толку подобро за сите – напиша англискиот антрополог Џулијан Хаксли уште во 1957 година во написот „Трансхуманизам“, кој стана манифест на денешното светско филозофско и интелектуално движење.

Сепак, скептиците предупредуваат за потенцијалните ризици од таквите технологии, особено во однос на приватноста, безбедноста и способноста за контрола на корисниците. Се поставува прашањето кој гарантира дека таквите импланти нема да се користат за манипулација или контрола на луѓето, особено ако имплантацијата на чипови се прошири и на здрави луѓе кои сакаат да ги подобрат своите способности.

Додека Neuralink се фокусира на лекување на сериозни болести на мозокот и нервниот систем, се поставува прашањето дали комерцијалните компании се одговорни за спроведување на вакви експерименти или тоа треба да бидат независни и хуманитарни организации. Од друга страна, постојат и воени интереси кои можат да се поврзат со такви технологии, особено во контекст на воена супериорност и манипулација со човечкото однесување.


1072