ESMA издава предупредување за концентрацијата на тргувањето со криптовалути на Binance

Европската агенција за хартии од вредност и пазари (ESMA) предупредува за високата концентрација на активности на тргување на ограничен број берзи за криптовалути. Според анализата на регулаторот, една платформа, Binance, контролира околу половина од целиот пазар, додека само 10 берзи опфаќаат околу 90% од сите трговии со криптовалути.

Извештајот на ESMA исто така потенцира значајни варијации во ликвидноста на пазарот, со тоа што поголемите берзи обично покажуваат повисоки нивоа на ликвидност. Иако оваа концентрација може да нуди бенефиции од ефикасност поради економии на скала, регулаторот изрази сериозни загрижености за потенцијалните импликации од неуспех или неисправност на значајна средина или берза за поширокиот крипто екосистем.

Покрај тоа, ESMA ја истакна зависноста на крипто пазарот од американскиот долар и јужнокорејскиот вон, со тоа што еврото игра релативно мала улога, учествувајќи во само околу 10% од трансакциите. Регулаторот забележа дека регулативата за пазарите во крипто средства (MiCA) сè уште не довела до забележливо зголемување на користењето на еврото во крипто пазарот, но очекува дека MiCA потенцијално би можела да стимулира раст по нејзиното спроведување во 2024 година.

Извештајот исто така укажа на значајното присуство на крипто берзите во јурисдикции кои се сметаат за даночни убежишта, и откри дека пазарот останува високо концентриран, со тоа што три криптовалути – Биткоин (BTC), Етер (ETH) и стабилниот токен Тетер (USDT) – заедно чинат 74% од вкупната пазарна капитализација и 55% од годишниот обем на тргување.


1043