February 1, 2023

Боки 13 доби 9 години затворска казна за случајот „Меѓународен сојуз“

Кривичниот суд – Скопје денеска ја објави пресудата за предметот „Меѓународен сојуз”, каде првообвинет е Бојан Јовановски – Боки 13, а обвинети се и уште четири други лица, меѓу кои и поранешната пратеничка Фросина Ременски.

Имено, судијката Софче Гаврилова – Ефремова пресуди дека Бојан Јовановски е виновен затоа што со дејствијата кои таа ги прочита сторил кривично дело измама од членот 247 ставот 4 во врска со став 1 во врска со членот 45 од Кривичниот законик и кривично дело Перење пари и други приноси од казниво дело членот 273 и ставот 1 од Кривичниот законик со што судот заклучно со цитираните законски одредби од член 4, 32, 33, 35, 39 од Кривичниот закон му утврдува казна затвор од по 5 години и согласно член 44 од Кривичниот законик го осудува на единствена казна затвор во траење од 9 години.

Јасна Мандиќ е прогласена за виновна за кривично дело измама и е осудена на единствена затворска казна од 4 години.