ВМРО-ДПМНЕ го повика Ковачевски да ги достави документите за преговорите во Софија во Собранието

ВМРО-ДПМНЕ испрати барање до премиерот Димитар Ковачевски во текот на месецот да се појави пред Комисијата за надворешна политика и да ги достави нацрт-документите за кои што Владата преговара со официјална Софија.

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Aнтонијо Милошоски, ја нагласи потребата од разгледување на прашањата низ заеднички и инклузивен процес.

„Ова го баравме од премиерот Ковачевски бидејќи самите по кодексот на Владата напоменуваа во членот 1 дека носителите на извршни функции редовно ќе даваат отчет пред Собранието, но исто така и го бараме врз основа на членот 68 од Уставот каде што Собранието има уставна надлежност да врши политичка контрола над извршната власт. На крајот на краиштата, македонско-бугарските односи и најважните документи во овие билатерални релации, како што е договорот за добрососедство, веќе имаме установена пракса од 2017 година кога тогашниот премиер со високи претставници од МНР побара да имаме седница на Комисијата за надворешна политика и истата да биде затворена и на барање на пратениците, таа се случи каде што се разгледа нацрт-договорот за добрососедство потпишан во 2017 година помеѓу Македонија и Бугарија“, рече Милошоски.

ВМРО-ДПМНЕ очекува позитивен одговор од Ковачевски. Милошоски рече дека доколку премиерот вистински се залага за принципите за инклузивност, на отчетност и на заедничко работење на сите институции, вклучително и на пратениците како народни избраници, за доброто на државата треба да поразговара на една седница за најновите нацрт-документи кои што Македонија веќе ги преговара со официјална Софија.

https://www.facebook.com/v2.12/plugins/like.php?action=like&app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Dfc6482ac2d85a6%26domain%3Dmakfax.com.mk%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fmakfax.com.mk%252Ff5e7d77f7c189a%26relation%3Dparent.parent&container_width=10&href=https%3A%2F%2Fmakfax.com.mk%2Fmakedonija%2F%25d0%25b2%25d0%25bc%25d1%2580%25d0%25be-%25d0%25b4%25d0%25bf%25d0%25bc%25d0%25bd%25d0%25b5-%25d0%25b3%25d0%25be-%25d0%25bf%25d0%25be%25d0%25b2%25d0%25b8%25d0%25ba%25d0%25b0-%25d0%25ba%25d0%25be%25d0%25b2%25d0%25b0%25d1%2587%25d0%25b5%25d0%25b2%25d1%2581%25d0%25ba%25d0%25b8-%25d0%25b4%25d0%25b0-%25d0%25b3%25d0%25b8-%25d0%25b4%2F&layout=button&locale=en_US&sdk=joey&share=true&show_faces=false&size=small https://platform.twitter.com/widgets/tweet_button.67506ef287a81e691ccccf99870d175e.en.html#dnt=false&id=twitter-widget-0&lang=en&original_referer=https%3A%2F%2Fmakfax.com.mk%2Fmakedonija%2F%25d0%25b2%25d0%25bc%25d1%2580%25d0%25be-%25d0%25b4%25d0%25bf%25d0%25bc%25d0%25bd%25d0%25b5-%25d0%25b3%25d0%25be-%25d0%25bf%25d0%25be%25d0%25b2%25d0%25b8%25d0%25ba%25d0%25b0-%25d0%25ba%25d0%25be%25d0%25b2%25d0%25b0%25d1%2587%25d0%25b5%25d0%25b2%25d1%2581%25d0%25ba%25d0%25b8-%25d0%25b4%25d0%25b0-%25d0%25b3%25d0%25b8-%25d0%25b4%2F&size=m&text=%D0%92%D0%9C%D0%A0%D0%9E-%D0%94%D0%9F%D0%9C%D0%9D%D0%95%20%D0%B3%D0%BE%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%20%D0%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D0%B4%D0%B0%20%D0%B3%D0%B8%20%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%20%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B2%D0%BE%20%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0%20%D0%B2%D0%BE%20%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE&time=1649332025019&type=share&url=https%3A%2F%2Fmakfax.com.mk%2Fmakedonija%2F%25d0%25b2%25d0%25bc%25d1%2580%25d0%25be-%25d0%25b4%25d0%25bf%25d0%25bc%25d0%25bd%25d0%25b5-%25d0%25b3%25d0%25be-%25d0%25bf%25d0%25be%25d0%25b2%25d0%25b8%25d0%25ba%25d0%25b0-%25d0%25ba%25d0%25be%25d0%25b2%25d0%25b0%25d1%2587%25d0%25b5%25d0%25b2%25d1%2581%25d0%25ba%25d0%25b8-%25d0%25b4%25d0%25b0-%25d0%25b3%25d0%25b8-%25d0%25b4%2F


1019