March 2, 2024

Бајден за Украина го реактивираше законот за воена помош од Втората светска војна

Бајден за Украина го реактивираше законот за воена помош од Втората светска војна

„Украинците секој ден се борат за своите животи”, рече Бајден во Овалната соба, додавајќи дека „таа борба е скапа, но попуштањето пред агресијата би било уште поскапо”.

Потпишаниот документ, „Закон за заем за одбрана на демократијата на Украина од 2022 година”,  се заснова на програма од Втората светска војна, чија цел беше да и помогне на Европа да се спротивстави на Хитлер.

Тој беше поддржан од речиси сите претставници во Конгресот, освен десетмина од Претставничкиот дом кои гласаа против, се вели во соопштението на Белата куќа.

Од почетокот на руската инвазија на Украина, администрацијата на Бајден му испрати на Киев воена помош од околу 3,8 милијарди долари. 


1018