June 2, 2023

Рекорден број Финци се за НАТО, покажува најновата анкета

Рекорден број Финци се за НАТО, покажува најновата анкета

Според истражувањето објавено од јавната телевизија, 76 отсто од Финците – рекорден број – сакаат земјата да се приклучи кон НАТО. Таа бројка во март била 60 отсто. Во целиот политички спектар, испитаниците се за влез во Алијансата, заклучува истражувањето на јавното мислење.

Како и во Шведска, руската инвазија на Украина го промени ставот на јавноста кон Северноатлантската алијанса. Пред инвазијата, поддржувачите на пристапот на Финска во НАТО беа меѓу 20 и 30 проценти во последните години.

Се очекува Финска да аплицира во следните неколку дена. И во парламентот мнозинството се за членство во НАТО – 121 од 200 члена. Само десет гласале против.


1003