April 22, 2024

Почина поранешниот македонски премиер Глигорие Гоговски

Глигорие Гоговски, последниот премиер на Социјалистичка Македонија, почина на 79-годишна возраст во Тетово, пишува Журнал. Тој беше државен премиер од 1986 до 1991 година. Во својата функција како премиер, тој ги подготви првите слободни избори со повеќе партии. Роден е во Тетово во 1943 година. Во 1968 година дипломирал на Електротехничкиот факултет во Скопје, а магистрирал на Универзитетот во Загреб. Глигорие Гоговски ќе биде погребан денеска во 13 часот на тетовските гробишта.


1017