March 1, 2024

Како да се разладите без клима

Во лето често немаме каде да се скриеме од жештините. Ако немате клима, вашиот дом или канцеларија ќе бидат толку жешки колку што е надвор. Сепак, има многу лајф хакови за вакви случаи. Ви кажуваме како да се оладите со импровизирани методи.

1. Ставете влажна крпа околу вратот

Потопете марамче во ладна вода. крпа или некое друго парче ткаенина и ставете го околу вратот одзади. Ова ќе ви обезбеди сопствена контрола на климата додека ткаенината не се исуши, советува WikiHow .

2. Држете ги рацете под ладна вода
Пуштете ладна вода и држете ги рацете под водата една минута. Ова ќе помогне да се смири отчукувањата на срцето за време на неподнослива топлина. Доколку сте во природа, можете да ги ставите рацете во ладен поток или само да ги полиете со вода.

3. Намокрете ја косата
Држете ја главата под ладна проточна вода додека косата не се навлажни. Ова ќе помогне да се намали температурата на вашето тело. Повторете ја оваа акција онолку пати колку што е потребно. Ако во близина нема туш, можете едноставно да ја натопите главата во сад со вода.

4. Попрскајте се со ладна вода
Попрскајте ги отворените делови од телото со ладна вода од шише со спреј. После тоа, ако сакате уште повеќе да се оладите, застанете пред вентилатор.

5. Направете „клима“ од вентилатор и мраз
Ставете метален сад со мраз пред вентилаторот и вклучете го. Уредот ќе го лади воздухот во вашиот стан како клима уред. Во овој случај, вентилаторот треба да биде насочен кон мразот.

Замрзнатата вода може да се стави и во стаклен сад. Пластичните садови не се погодни за оваа намена – ладењето нема да работи.

6. Земете ладно туширање или бањање
Овој метод, особено, ќе ви помогне да заспиете во топлина. Ако не можете да влезете во бањата, натопете неколку ткаенини и ставете ги на лицето, рацете и задниот дел од вратот.

7. Затворете ги прозорците и завесите во текот на дневните часови
Благодарение на ова, топлината нема да навлезе во вашиот дом. Во темен стан, температурата на воздухот е пониска од надворешната. За да ги блокирате сончевите зраци, можете да залепите и затемнет филм на прозорците.

8. Отворете ги прозорците навечер
Оставете ладен воздух во вашиот дом. Подобро е да се отворат неколку прозорци за да се обезбеди циркулација на воздушните маси. Ако не сакате да спиете со отворени прозорци, можете да го направите ова пред спиење.

9. Користете постелнина од природни материјали
Памучна, свила или сатенска постелнина е најдобра за топло време. Ако чаршафите, прекривките и перниците се од синтетика или фланелен, ќе ви биде многу жешко.

10. Спијте на под
Поставете го душекот на подот и легнете да спиете на него. На дното, температурата на воздухот е секогаш пониска отколку на врвот.

11. Носете лесна, широка облека
Ако надвор е топло, ќе ви биде многу поудобно во широка и лесна облека направена од природни материјали. Ров полиестер за памук, лен и свила. Природните ткаенини подобро дишат.

Исто така, обидете се да носите облека со светла боја. Темните бои ги привлекуваат сончевите зраци.

12. Пијте вода во текот на денот
Чувајте шише вода при рака во секое време. Во топло време пијте многу течности за да останете хидрирани.

Овие едноставни, но корисни совети ќе ви помогнат да преживеете екстремно топло време.


1009