May 29, 2023

Еврото зајакна во однос на доларот

Еврото достигна еднонеделен максимум благодарение на повлекувањето на доларот откако неколку претставници на Федералните резерви сигнализираа дека не го поддржуваат најавеното темпо на зголемување на каматните стапки.

Коментарите на крајот на минатата недела го симнаа доларот од неговиот врв во последните две децении, што предизвика јакнење на акциите и другите валути. На ова во голема мера помогнаа сигналите за стимулативни мерки во Кина.

Индексот на доларот, кој ја мери неговата вредност во однос на шест глобални валути, сега е за речиси 2 отсто понизок од минатонеделниот максимум на 107,27.

„Со оглед на тоа што пазарите на капитал сè уште се на позитивна територија, апетитот за ризик се врати, така што коментарите на гувернерот на Банката на федерални резерви Кристофер Волер, кој е против зголемувањето на стапката за 100 базични поени, го имаа посакуваното влијание“, рече Дерек Халпени, раководител на истражување во глобалната финансиска група MUFG.

Волер и гувернерот на Банката на федерални резерви во Сент Луис Џејмс Булард изјавија дека се за зголемување на стапката од 75 базични поени на состанокот на ФЕД од 26 до 27 јули, наместо 100-те базични поени што некои официјални лица ги објавија откако беше објавено дека инфлацијата во јуни била повисока од очекуваното 9,1 отсто, што е највисока стапка од 1981 година.

Сепак, шпекулантите остануваат наклонети кон зелената банкнота, со неделни податоци од американскиот CFTC кои покажуваат втора позиција на доларот во изминатите седум недели.


1028