March 2, 2024

Започна 14 издание на „Фестивал на музика од светот“

Со слоган „Време е за светскиот звук дома“годинава се одржува 14 издание на Фестивал на музика од светот што е токму тоа, нуди музика од различни мердијани, различни музички традиции и авторска музика инспирирана од светската музичка културна егзотика.
Вечерва , 18-ти ноември настапува познатата светска фадо пејачка Joana Amendoeira со нејзиниот бенд од Португалија. Утре (19.11) на програмата се „Фонтана“ & Камерниот оркестар на Битола со специјалните гости Даница Крстиќ – вокал, Р.Србија, Ангел Демирев – гитара, Р.Бугарија и Џамбо Агушев – труба, С.Македонија. На последната фестивалска вечер ќе настапува Лилит со концертна промоција на „Лилит меѓу луѓето“.


Фестивалот ќе има и Офф програма во Клуб Јагода. На 18.11 од полноќ ќе настапува „Фолтин“, во саботата на програмата се Luton & Šćepine Vragolije.
Фестивалот е поддржан од Министерство за култура, Општина Битола и Кромберт & Шуберт.


1012