June 2, 2023

Временска прогноза-започна пролет

Сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер од јужен правец.

Температурата на воздухот ќе се движи од -1 до 19 степени Целзиусови.

Според календарот, денеска е ден кога започнува годишното време пролет, затоа што денеска е пролетна рамноденица, а го означува моментот кога сонцето го преминува небесниот екватор. Ова е замислената линија на небото над екваторот на Земјата, од југ кон север.

Пролетната рамноденица се случува на 19, 20 или 21 март секоја година на северната хемисфера.

Во повеќето години, првиот ден од пролетта слетува на 20 март. Меѓутоа, во 2020 година пролетната рамноденица пристигна на 19 март. Во 2021 година се врати на 20 март, со тој датум се повторува во 2022 и 2023 година. рамноденица ќе се случи на 19 март ќе биде 2024 година, според timeanddate.com.

Извор: УХМР


1010