April 22, 2024

Нафтата падна на најниско ниво од почетокот на месецот

Цените на нафтата на референтните сорти паднаа во четвртокот на најниските нивоа од почетокот на април и продолжуваат со благ пад во петокот наутро.

Како резултат на тоа, цитатите може да завршат во црвено првата недела од последните пет. Меѓу негативните фактори е и зајакнувањето на доларот, забележува MarketWatch. Покрај тоа, трговците стравуваат дека дополнителното заострување на монетарната политика од страна на Федералните резерви и другите големи централни банки може да предизвика влошување на глобалната економија и да ја намали побарувачката за гориво.

До 8:02 часот јунските фјучерси на Брент на лондонскиот ICE Futures изнесуваа 81,07 долари за барел, 0,03 долари (0,04%) пониски од цената на затворањето на претходната сесија. Ден претходно овие договори паднаа за 2,02 долари (за 2,4%) до 81,1 долари за барел.

Цената на фјучерсите на нафтата WTI за јуни на електронското тргување на Њујоршката берза (NYMEX) утрото падна за 0,03 долари (за 0,04%) на 77,34 долари за барел. Како резултат на претходната сесија, цената на договорите се намали за 1,87 долари (за 2,4%) и изнесуваше 77,37 долари за барел.

Падот на цените на WTI од почетокот на оваа недела надмина 6%, според Trading Economics.


1037