„Од пријателска и весела девојка, ТАА СЕ ПОВЛЕЧЕ ВО СЕБЕ!“

Различни и многубројни се информациите кои доаѓаат од Србија по двата масакри во рок од два дена. А ние …. реагираме сега. (?!?). Страшни приказни имавме и во Македонија во последните десетина денови: „Двајца малолетници од Скопје со закана силувале трет малолетник, актот го снимале и видеото го споделиле со други лица.“; „Деца на 13 и 14 годишна возраст се осомничени за силување и убиство на 67 годишна жена од Струмица“; „Две малолетнички во Штип и Кочани биле силувани, а случаите ги пријавиле нивни роднини.“

Дали македонското општество ( не државата оти не ја именуваме како држава) пропушти вистинска реакција !? Вклучително и медиумите.

Еве една друга приказна од Србија објавена на https://www.blic.rs/ , исповед на мајка, да биде позната затоа што сите нејзини поднаслови се прашања кои државите и возрасните ( без разлика дали се родители или не) градејќи ги своите општества мора да ги регулираат.

Сторијата:
„Од пријателска и весела девојка, ТАА СЕ ПОВЛЕЧЕ ВО СЕБЕ! Пред два дена се појави веста дека татко на девојче ги претепал момчињата, ученик од деветто одделение на подгоричкото основно училиште „Штампар Макарије“ и неговиот постар брат, откако ја малтретирале неговата ќерка. Оваа вест ја сподели јавноста поради реакцијата на таткото, а за тоа имаше што да каже и една мајка , Александра, која ја сподели приказната за своето дете кое исто така било жртва на врсничко насилство.
Имено, на Твитер профилот „Axisweiss“ жената по име Александра детално го опишала целото искуство низ кое поминала нејзината ќерка, која и самата била жртва на врсничко насилство, како и сопствената болка која морала да ја преживее гледајќи ја ќерката која страда. Како што вели, нејзината ќерка повеќе не е истата.
Поднаслов: Повикот кој промени се
За тепачката прво дознала од друга мајка чија ќерка исто така била претепана.
„Андреа ( ќерката) беше 4-то основно училиште, редовно ми се јавуваше дека е пристигната дома, бев некаде во градот на час. Ми се јави непознат број, одговорив, жената од другата страна рече дека нејзината ќерка оди на училиште со Андреа.Ги знам детето и мајката, не се дружев со никого, прашувам што има работам , ми вели да и се јавам штом можам . Го завршив часот, поѕвонив, ме прашува дали знам што се случило на училиште. Велам дека Андреа ми се јавила, деталите ќе ги знам кога ќе дојдам дома“, продолжи таа.
А потоа дојде она што ја шокираше.
„Жената ме праша дали знам дека ги претепале другарите. Бев во шок, за малку ќе паднев. Жената ми кажа како двете девојчиња седеле на некој трупец кога 3 соученици кои (и претходно биле во расправија н.з) се тепале со Јелена, зеле неколку гранки и почнале да ја удираат Јелена, а бидејќи Андреа беше таму, го извлекла подебелиот крај “, пишува мајката.
Поднаслов: Учителката не реагирала
Иако девојчињата, како што вели оваа мајка, пријавиле кај наставничката, од неа не ја добиле заслужената поддршка.
„Вели дека Јелена и пријавила на наставничката, момчињата негирале, а наставничката им кажала на девојчињата да не лажат, иако се црвени и правливи. Ја откажувам понатамошната настава и се јавувам во училиштето, барам средба со Директорката. Ми велат дека не е на училиште, но правната служба може да ме прими“, продолжува мајката со излагањето.
Поднаслов : Средба со ќерката
Пред училиште, таа најпрво сакаше да ја види својата ќерка Андреа.
„Кога дојдов дома Адреа ми кажа што се случило, горе-долу го повтори тоа што го кажа мајката на Јелена. Ја прашувам зошто не ми кажа, ми вели „Знам дека ќе полудиш и ќе го запалиш училиштето“. Реков ќе ги убијам сите…Одиме на училиште.Правната служба ја повика наставничката која не ја пријави и која рече дека предизвикуваат драма.Налутена сум, барам да реагираат итно , а Андреа да даде изјава“, вели оваа мајка.
Поднаслов: Повик од училиштето
„Следното утро ми се јавуваат од училиште и ме информираат дека закажале состанок во 18 часот со екипата. Сестра ми доаѓа во Белград, одиме на училиште кога во свечената сала се директорот, психологот, педагогот, наставникот, цело одделение и родителите. Плус ние тројца, но не Јелена и нејзината мајка. Искрено се изненадив зошто сите беа таму, но ајде. Директорката нè запозна со тимот, кој подоцна кога бев во училишниот совет, видов дека е создаден ад хок и се менува по потреба.“
Поднаслв: И тогаш најлошата сцена
Она што следеше беше најлошото за една мајка.
„Она што следеше беше најлошото нешто што го видов и на што го изложив моето дете, несвесно. Андреа беше испрашувана од децата и родителите.А потоа директорката побарала сите да си ја кажат својата приказна. Беше толку болно и понижувачко што по неколку прашања се изнервирав, ја зедов Андреа, и реков на сестра ми, спакувајте се одиме дома, и ја испцула мајката на главниот насилник таму пред сите. И рекла училиштето и се таму треба да се запали “, се присети мајката на немилиот настан.
Поднаслов:Жртвата окарактеризирана како лажга
По напуштањето на училиштето, мајката не можела да се смири бидејќи сфатила дека нејзината ќерка е дел од систем кој не е правичен.
“Кога излегов плачев како дожд и се тресев од очај дека моето дете е дел од систем во кој верував, што не е правичен. Жртвата беше таа која беше окарактеризирана како лажга и манипулатор. Кога вечерта и се јавив на мајката на Јелена и ја прашав зошто не дошла, таа ми кажа дека слушнала дека сите доаѓаат и не сакала да дозволи нејзиното дете од жртва да се претвори во виновник“, пишува таа на својот Твитер профил.
Поднаслов: Блага мерка од училиштето
„Мерката што ја изрече училиштето беше дека секој мораше да оди на психолог и интензивно да се дружат и да ги надминат проблемите. Им реков дека мерките ( не се соодветни , н.з заради вулгарен говор). Андреа сакав да ја префрлам во друго училиште , но е сакаше да оди во друго училиште, затоа што ова беше спроти зградата.Со Јелена се дружеше уште една година додека не си замина девојчето. Од цел клас, откако си отиде Јелена, се дружеше со 3 девојчиња и тоа е тоа“, рекла мајката.
Поднаслов: Од весело девојче, таа стана повлечена
Психолозите објаснувале дека ништо не и фали на ќерката, само траумата ја затворила и натерала да се повлече во себе.
„Од пријателска и бистра девојка се повлече во себе. Не им веруваше на сите. Отидовме кај 3 психолози и сите се согласија дека нема ништо лошо со неа и дека е натпросечно интелигентна, но траумата ја затвори. Но колку и да се трудев да се навратиме на тоа, таа не сакаше и, ја пуштив. Не велам дека искуството на моето дете е пресудно, туку вели дека системот не прави ништо за да ги казни виновните или казната е толку мизерна, или треба да чекате цела вечност“, напишала мајката на девојчето. “

Вака завршуваат многу приказни кои Блиц.рс ги објавува.

Вака завршуваат многу приказни и кај нас.

Без обврска на училиштата да пријавуваат вакви настани, без проверка од здравствени и медицински работници, без полициска соодветна и компетентна реакција, без судска правична завршница, без соодветно етички исправно медиумско внимание.

Извор : https://www.blic.rs/ /// дгк

Фото насловна : Kat J kj2018, unsplash


1099