April 16, 2024

ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ 2023 – 19 до 31 јули

 1. Републички фестивал на народни песни и игри
  „Илинденски денови“ Битола 2023
  Генерална програма
  19.07.2023 година (среда)
  Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
  „Илинденски денови“ Битола
  Свечено отворање
  Проекција на филм
  НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 20:00 часот
  20.07.2023 година (четврток)
  Промоција на Боенка „Народната култура – трајна инспирација“
  НУ Завод и Музеј – Битола, 10 часот
  Детска ликовна работилница
  „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
  НУ Завод и Музеј – Битола, Свечен почеток во 10:30 часот
  Изложба на фотографии од авторот
  Goracz Jozsef Mark од Унгарија
  НУ Народен театар – Битола, фоаје – 11:30 часот
  Изложба на фотографии од Фондот на Браќата Манаќи
  Лица и места / Faces and places�Одбрани етнографски фотографии од браќата Манаки
  Во соработка со Државен Архив на Република Северна Македонија одделение Битола
  НУ Центар за култура – Битола, фоаје – 19:30 часот
  Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
  „Илинденски денови“ Битола
  Проекција на филм
  НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 21:00 часот

21.07.2023 година (петок)
Детска ликовна работилница
„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура – Битола, 09:00 часот
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала –10:00 часот
Изложба на копаници „Уметност во дрво“
По повод „30 години јубилеј на Здружение на копаничари“
Во соработка со Здружение на копаничари на Македонија“.
КЦ Магаза – Битола, 19:30 часот
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 21:00 часот
22.07.2023 година (сабота)
Саем на книги од областа на народната култура и традицијата
НУ Центар за култура – Битола – 10:00 часот.
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала –10:00 часот
Изложба: „Везовите на Македонија“
Во соработка со НУ Музеј на Македонија – Скопје
НУ Завод и Музеј – Битола, мала сала – 19:30 часот
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола , мала сала – 21:00 часот

23.07.2023 година (недела)
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 20:00 часот
24.07.2023 година (понеделник)
Детска ликовна работилница
„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура – Битола – 09:00 часот
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала 10:00 часот
Промоција на аудио ЦД „Гласот на вечната љубов“
Автор: Стојан Трајковски
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 19:30 часот
Концерт на традиционална вокално – инструментална музика
Група „Аманет“ Скопје
Плато – Офицерски дом Битола – 21:00 часот
25.07.2023 година (вторник)
Детска ликовна работилница
„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура – Битола – 09:00 часот
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 10:00 часот
Концерт: „120 години Илинденско востание“
КУД „Илинден“ Битола
Стара битолска чаршија – 20:30 часот
26.07.2023 година (среда)
Манифестација – коњички марш: „Патот на Илинденците“
Битолска коњаница „Галоп“ – Битола
Плато – Офицерски дом Битола – 9:00 часот
Изложба на книги од областа на народната култура и традицијата
НУ Центар за култура – Битола – 10:00 часот.
Семинар за традиционална музика и игра
Промоција на „Зборник на трудови XV“
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 10:00 часот.
Интернационален Етнографски Филмски Фестивал
„Илинденски денови“ Битола
Проекција на филмови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 10:30 часот
Изложба: „Традиционалната култура во градот Штип“
Во соработка со УГД Штип
НУ Народен театар – Битола, Фоаје – 12:30 часот
Дефиле: „Со песни и игри низ битолските улици“
Саат кула, Плоштад Магнолија, Широк сокак, 18:30 часот
Свечено отворање на 53-от Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола
Изведба на орото „Комитско“ – КУД „Илинден“ Битола
Свечени обраќања и поздравни говори
Вечер на традиционална музика и игра

 1. Ансамбл „Македонија“ Скопје
 2. КУД „Русалии“ Секирник
 3. ФА „Цветови“ Дедино
 4. ФА „Бисер“ Кичево
 5. КУД „Тена“ Џаково, Хрватска
 6. Troy O’Herlihy Irish Dance Group Cork, Ireland
 7. Ballet Folklorico De Temuco Chile
 8. Enseble “Flying Georgians” Tbilisi, Georgia
  Плато на Офицерски дом – Битола – фестивалска сцена – 20:00 часот
  Манифестација „Ехо од дамарите“
  Плато на Офицерски дом Битола, 22:00 часот
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерт на Ансамбл од Чиле
  Плато на Офицерски дом Битола, 22:30 часот

27.07.2023 (четврток)
Изложба на книги од областа на фолклорот и народната култура
НУ Центар за култура – Битола – 10:00 часот.
Семинар за традиционална музика и игра
Презентација на стручни трудови
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 10:00 часот.
Стручна презентација на Енрих Мердиќ од Хрватска,
Претседател на Јужноевропскиот сектор на ЦИОФФ
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 11:00 часот.
Стручна презентација на Јанис Константину од Грција
Едукатор – учител и истражител на традиционалните танци
НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 11:30 часот.
Манифестација „На пладне во чаршија“
– интернационални фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11:00 часот
Манифестација: „Музика и танц на Широк Сокак“
– интернационални фолклорни перформанси
Широк сокак – 12:00 часот
Проект „Коса“
Обредно заплетување, градски фризури, современи фризури
Ансамбл „Македонија“ Скопје
Широк сокак – 12:30 часот
Вечер на традиционална музика и игра

 1. КУД „8-ми Октомври“ Крива Паланка
 2. КУД „Дримкол“ Вевчани
 3. КУД „7-ми Септември“ Македонски Брод
 4. ДМБУЦ „Илија Николовски Луј“ Скопје
 5. Gruppo Folkloristico Fabaria Folk Favara, Sicilia, Italy
 6. ФТТ Родина Варна Бугарија
 7. Enseble “Flying Georgians” Tbilisi, Georgia
 8. Mexico Ballet Folclorico Del Ateheo Fuente Mexico
  Плато на Офицерски дом Битола, фестивалска сцена – 20:00 часот
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерт на Troy O’Herlihy Irish Dance Group Cork, Ireland
  Плоштад Магнолија, пред КЦ Магаза Битола – 21:00 часот
  „Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
  Плато на Офицерски дом Битола, 22:00 часот
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерти на Ансамблите:
  КУД „Тена“ Џаково, Хрватска
  Плато на Офицерски дом Битола, 22:30 часот
  28.07.2023 година (петок)
  Изложба на книги од областа на фолклорот и народната култура
  НУ Центар за култура Битола – 10:00 часот
  Семинар за традиционална музика и игра
  Работилници за музика, песна и игра
  Студентски дом „Кочо Рацин“ – Битола, – 10 часот
  Промоција на Мултимедијална мапа на недвижното културно наследство на градот Битола:
  „Османлиски период – верски и профани објекти“
  Автори и презентери: Виктор Трајановски, Васко Гичевски, Божидар Маслинко, Душица Брачиќ, Елизабета Павковиќ, Борис Мантов, Станислава Трајановска.
  НУ Центар за култура – Битола, мала сала 11 часот
  Промоција на документарен филм за АНПИ „Орце Николов“ Скопје
  АНПИ „Орце Николов“ Скопје
  НУ Центар за култура – Битола, мала сала – 11:30 часот
  Манифестација „На пладне во чаршија“
  – интернационални фолклорни презентации
  Стара битолска чаршија – 11:00 часот
  Манифестација: „Музика и танц на Широк Сокак“
  – интернационални фолклорни перформанси
  Широк сокак – 12:00 часот
  Проект „Коса“
  Обредно заплетување, градски фризури, современи фризури
  Ансамбл „Македонија“ Скопје
  Широк сокак – 12:30 часот
  Вечер на староградска музика и игра
 9. Пејачка група „Арма’њ Пирифањ – Горди Власи“ Скопје
 10. ВИС „Ѓердан“ Штип
 11. КУД „Пензионер“ Прилеп
 12. ВИС „Орнаменти“ Штип
 13. СГ „Сирма војвода“ Битола
 14. ЗГ „Распеани штипјани“ Штип
 15. ВИА “Распеани струмичани“ Струмица
 16. СГ при КУД „8 Септември“ Крива Паланка
 17. СГ „Далги“ Охрид
  Плато на Офицерски дом, Битола – 20:00
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерт на ФТТ „Родина“, Варна, Бугарија
  Плоштад Магнолија, пред КЦ Магаза Битола – 21:00 часот
  Манифестација „Песна на Широк Сокак“
  Презентации на Староградска музика и игра
  Од Саат Кула до Офицерски дом – од 21:30 до 22:30 часот
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерти на
  Enseble “Flying Georgians” Tbilisi, Georgia
  Плато на Офицерски дом Битола, 22:30 часот

29.07.2023 година (сабота)
Семинар за традиционална музика и игра(четврт ден)
Студентски дом „Кочо Рацин“ – Битола – од 10 часот
Манифестација „На пладне во чаршија“
– интернационални фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11:00 часот
Манифестација: „Музика и танц на Широк Сокак“
– интернационални фолклорни перформанси
Широк сокак – 12:00 часот
Презентација на Ирски фолклор проследен со мастер час (работилница) – со членовите на
Troy O’Herlihy Irish Dance Group Cork, Ireland
Плато пред НУ Центар за култура – Битола, 12:30 – 13:30 часот
Вечер на традиционална музика и игра

 1. КУД „Илинден“ Битола
 2. КУД „Весели пензионери“ Пробиштип
 3. КУД „Ибе Паликуќи“ Скопје
 4. АФ „Гоце Делчев“ Битола
 5. КУД „Тена“ Џаково, Хрватска
 6. Gruppo Folkloristico Fabaria Folk Favara, Sicilia, Italy
 7. Troy O’Herlihy Irish Dance Group Cork, Ireland
 8. Mexico Ballet Folclorico Del Ateheo Fuente Mexico
  Плато на Офицерски дом – Битола – фестивалска сцена – 20:00 часот
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерт на Gruppo Folkloristico Fabaria Folk Favara, Sicilia, Italy
  Плоштад Магнолија, пред КЦ Магаза Битола – 21:00 часот
  „Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
  Плато на Офицерски дом – 22.00 часот
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерт на Mexico Ballet Folclorico Del Ateheo Fuente Mexico
  Плато на Офицерски дом Битола – 22:30 часот
  30.07.2023 година (недела)
  Интернационален фолклорен пикник
  Баба Планина, Пелистер, Бегова Чешма од 10 до 14 часот
  „Фолклорна прошетка низ светот“
  Концерт на ГАНИП – Градски ансамбл, Пожаревац, Србија
  Плоштад Магнолија, пред КЦ Магаза Битола – 20:00 часот
  Концерт на традиционална вокално – инструментална музика
  „Од колено на колено“ – Александар Јовевски
  Плоштад Магнолија, Битола – 21:00 часот
  31.07.2023 година (понеделник)
  Свечен прием кај Градоначалникот на Општина Битола
  Општина Битола, 10:00 часот
  Интернационална фолклорна разгледница
  – презентации на интернационалните ансамбли на Широк сокак
  Од Саат кула до Камен мост – од 11.30 до 13.30 часот
  53-ти РФНИП „Илинденски денови“
  Свечено затворање и доделување на признанија и награди
  Вечер на интернационална музика и игра
 9. ГАНИП – Градски ансамбл, Пожаревац, Србија
 10. ФТТ Родина Варна Бугарија
 11. Gruppo Folkloristico Fabaria Folk Favara, Sicilia, Italy
 12. КУД „Тена“ Џаково, Хрватска
 13. Troy O’Herlihy Irish Dance Group Cork, Ireland
 14. Enseble “Flying Georgians” Tbilisi, Georgia
 15. Mexico Ballet Folclorico Del Ateheo Fuente Mexico
 16. КУД „Илинден“ Битола
  Плато – Офицерски дом, фестивалска сцена – 20:00 часот

1155