Фестивалскиот одбор ги објавува официјалните резултати од конкурсот за учество на овогодишното 41 издание на ФАДФ КАМЕРА 300″ кој ќе се одржи на 3 и 4 .11.2023 Г.

О Д Л У К А

ВО ОФИЦИЈАЛНАТА ПРОГРАМА ОД ВКУПНО 45 ФИЛМА ЖИРИТО ОДЛУЧИ ДА БИДАТ ПРИКАЖАНИ ВО ДВЕ ПРОЕКЦИИ 16 ФИЛМА

Од избраните филмови доделени се следните награди и признанија:

1.Гран при ПЛАКЕТА ,МИЛТОН МАНАКИ”

ФИЛМОТ ПОВРАТНИКОТ автор ДИМЕ ТАЛЕВСКИ

2.ЗЛАТНА КАМЕРА 300 ФИЛМОТ ЧАСОВНИЧАР автори од КК од Попово Бугарија

3.СРЕБРЕНА КАМЕРА 300 НА ФИЛМОТ СПОМЕНИЦИ група автори ид Шумен Бугарија

4.БРОНЗЕНА КАМЕРА 300 на БОЈАН ПЕТРОВСКИ ЗА ФИЛМОВИТЕ ДЕТСТВО и ЕХОТО НА ТИШИНАТА

5.МЕДАЛ НА УНИКА НА ЉУПЧО ПАУНКОВСКИ з филмот КИНОТО ОХРИДСКО ЕЗЕРО

6.ПЛАКЕТА ЗА ОПШТИН БИТОЛА ЗА КАМЕРА НА ИЛКЕ АЦКСТАЛЕР ЗА филмот ТАКА СЕ ЗАПОЧНА – Германија

7.ПЛАКЕТА ЗА РЕЖИЈА ,Драги Савевски” на БОЖИДАР КУНСТЕЉ-Словенија за филмот ШКОТСКИ ТЕМПЕРАМЕНТ

8.ПЛАКЕТА ЗА МОНТАЖА НА КРИСТИЈАН КОЧОВСКИ ОД СРМ за филмот ЕМПОРИУМ-ДУШАТА НАГРАДОТ

9.ПЛАКЕТА ЗА ИДЕЈА СИДО” Група автори од Бугарија ЗА филмот СПОМЕН ЗА ВЕЛИЧКО

10.ПЛАКЕТА ЗА РЕПОРТАЖА НА ФИЛМОТ ВОДИЦИ – БОИШТЕ а тор ЉУПЧО РИСТЕВСКИ ОД СРМ

ЖИРИТО ДОДЕЛИ И СПЕЦИЈАЛНИ НАГРАДИ НА ФИЛМОВИТЕ:

ПРИКАЗНИ ЗА ПЛОВЕЧКИОТ БРОД автор Џејмс Калмерс од Велика Британија

– ФИЛИГРАНДИЗАЈН- НАКИТ ВЕЗ автор НОЕЛА НЕЧКОСКА И РЕНАТА ПЕТРОВСКА – НЕЧКОСКА

– НА КИНО КЛУБОТ ИВАН БРАТАНОВ ОД БУГАРИЈА ЗА најзастапен клуб.

Битола 21.10.2023 жири комисија

Љупчо Петровски -претседател

Проф.Д-р Антон Антонов од Бугарија.

Недељко Деспотовски режисер од Србија

Гоце Господиновски. Проф М-Р

Благочје Божиновски режисер


1232