March 2, 2024

ФЕЈСБУК НАПОЛНИ 20 ГОДИНИ: КАКОВ БЕШЕ ПАТОТ ОД СТУДЕНТСКАТА СОБА НА ХАРВАРД ДО КОМПАНИЈА ВРЕДНА ТРИЛИОН ДОЛАРИ?

Фејсбук е стар точно 20 години. На 4 февруари 2004 година, Марк Закерберг го отвори „thefacebook.com“ од неговиот студентски дом на Харвард.

Две децении подоцна, многу корисници речиси не можат да се сетат на времето кога не прелистувале низ социјалната мрежа на Фејсбук или Инстаграм. Неговата 20-годишна историја е преполна со контроверзи – од скандалот со Кембриџ Аналитика и обвинувањата за мешање во изборите, до проблеми со заштита од штетна содржина.

Какви беа последните 20 години и каква би можела да биде иднината за технолошката компанија вредна трилиони долари.

ПОЧЕТОЦИТЕ ВО 2004 ГОДИНА

Кога студентот по компјутерски науки и психологија Марк Закерберг го лансираше facebook.com, тој беше само за студенти како него – и не беше отворен за пошироката јавност. Дизајниран е за да можат да разменуваат објави, пораки и да создадат мрежа на „пријатели“.

Нејзината главна карактеристика беше „ѕидот“, каде што корисниците можеа да објавуваат објави или да пишуваат на други.

Фејсбук беше новитет во однос на својот ривал од почетокот на 2000-тите Мајспејс и не беше монетизиран толку освежувачки без реклами. Но, само неколку дена откако беше лансиран, тројца колеги студенти на Закерберг од Харвард го обвинија дека им ја украл идејата за слична социјална мрежа што тие ја создадоа наречена ConnectU. Близнаците Тајлер и Камерон Винклвос и Дивија Нарендра тврдеа дека Закерберг им помогнал со ConnectU, но на крајот се согласија да го решат нивниот правен случај во 2008 година – во замена за 65 милиони долари, вклучувајќи ги акциите на Facebook и нивниот бизнис ConnectU.

До крајот на годината Фејсбук веќе имаше милион корисници.


1072