April 16, 2024

Маск: Првиот човек со мозочен имплант контролира глушец со своите мисли

Првиот човек кој доби мозочен имплант од компанијата за медицинска технологија на Илон Маск, Neuralink, се чини дека целосно се опорави и може да контролира компјутерски глушец со своите мисли, рече Маск.

„Напредокот е добар досега и се чини дека пациентот целосно се опоравил, со невролошки ефекти за кои сме свесни. Пациентот може да го движи глувчето околу екранот користејќи ги само своите мисли“, објави Маск на социјалната мрежа Х.

Тој рече дека Neuralink сега се обидува да го натера пациентот да направи што повеќе кликови со глувчето. Компанијата не одговори веднаш на барањето на Ројтерс за дополнителни детали.

Компанијата го вгради имплантот во мозокот на својот прв човечки пациент во јануари, откако доби одобрение во септември.

Имплантот на Neuralink е дизајниран да им овозможи на луѓето да ги контролираат своите мисли преку паметен телефон или друга технологија.

Во мај, Neuralink беше одобрен да го користи имплантот во клиничко испитување на луѓе, откако претходно беше тестиран на мајмуни.

Имплантот се состои од 1024 електроди кои роботот ги поврзува со мозокот со помош на игла. Неуралинк бараше пациенти со тетраплегија – парализа на нозете и рацете – за клиничкото испитување.

Кога луѓето почнуваат да се движат, одредена област од мозокот станува активна. Електродите ги фаќаат овие сигнали, што треба да биде доволно за, на пример, да се замисли движење за да се контролира курсорот на компјутер.

Дури и во случај на успешни операции, може да поминат месеци за пациентот да научи да го контролира компјутерот со своите мисли. Планирано е клиничкото испитување на Neuralink да трае шест години.

Истражувањата за ваквите врски на мозокот и компјутерот траат со години, а на луѓето веќе им се вградени различни импланти.

Маск има големи планови кога Neuralink ќе се најде на патот. Тој рече дека сака да овозможи лекување на состојби како што се дебелина, аутизам, депресија и шизофренија со помош на брзи хируршки импланти.


1067