НЛО над Ваљево? Вучиќ подигна борбени авиони, но целта се изгубила

Силите за контрола и заштита на суверенитетот на воздушниот простор на Србија денеска во 10 часот и 39 минути откриле непознат авион над Ваљево, на надморска височина од 5.500 метри, поради што на должност бил подигнат пар борбени авиони МиГ-29. , соопшти Министерството за одбрана.

Според наредбата на претседателот на државата, дежурните противвоздушни ракетни единици и радарската опрема продолжија да го надгледуваат воздушниот простор, се вели во соопштението.

При водење на дежурниот пар авиони до зоната на пресретнување, целта била изгубена од рефлексијата на радарските покажувачи, а ловците го продолжиле летот со пребарување на зоната, според процедурата, со цел да се потврди состојбата.

По претресот на зоната, на дежурниот пар борбени авиони им е наредено да се вратат на домашниот аеродром, додека останатите сили продолжиле со редовно следење и набљудување на воздушниот простор, информираат од Министерството.


1084