Колку Трамп се збогатил за 40 години и КОЛКУ ВРЕДИ ДЕНЕС?

Која е вистинската вредност на Доналд Трамп? Јавноста тоа прашање го поставува со децении, но никогаш со таква ургенција како денес.

Одговорот е 6,4 милијарди долари според последното истражување завршено на 26 март, пишува Форбс, кој обезбедува попис, имот по имот, на богатството на Трамп.

Trump Media and Technology Group, матичната компанија на социјалната мрежа, Truth Social вреди 4,6 милијарди долари. Тој потфат на Трамп со социјалните мрежи не е некој бизнис, но генерира 4,6 милијарди долари.

Но, се чини дека тоа не ги загрижува оние кои се обложуваат на бизнисот на Трамп и вложуваат пари во неговите акции. Тие инвестираа толку многу во акциите на TMTG што уделот во компанијата сега го претставува најголемиот дел од неговата нето вредност.

Во недвижностите, според Форбс, Трамп е „тежок“ 1,1 милијарди долари. Најскапиот од нив се наоѓа во Њујорк на 1290 Avenue of the Americas и неговата вредност е 1,8 милијарди долари. Триесет проценти од комплексот со три згради на улицата Калифорнија 555 вреди 1,6 милијарди долари.

Трамп поседува два “лизинга“ на малопродажен простор, 17 апартмани во авенијата Трамп Парк, канцеларии и малопродажен простор во кулата Трамп со вкупна вредност од 161 милион долари.

Три домови во Флорида, Трамп Интернационален Хотел Лас Вегас, резиденции, пентхаус во Трамп Тауер, винарија и уште многу апартмани, гаража, куќа, простор за закуп, канцеларија на повеќе локации низ САД.

Клубовите и одморалиштата во сопственост на Трамп вредат 810 милиони долари. Најпознат е секако Мар-А-Лаго во Флорида.

Од 2022 година, Министерството за правда се справува со отстранувањето на владините документи од Белата куќа, кои потоа беа префрлени на имотот на Трамп на Флорида, Мар-а-Лаго, откако тој веќе ја напушти функцијата.

Истражителите сега проценуваат како се чувале тие документи и кој можел да има пристап до нив.

Распространетиот имот на плажата на поранешниот претседател беше претресен во август 2022 година и беа запленети 11.000 документи, вклучително и стотици кои беа класифицирани како доверливи.

Поранешниот американски претседател поседува голф терени не само во САД, туку и во Европа (два во Шкотска и еден во Ирска), Националното одморалиште Трамп Дорал Мајами.

Други средства во вредност од 100 милиони долари вклучуваат авиони, бизниси за лиценцирање и управување, детски фондови, криптовалути, пензии…

Фото: Профи


1091