Македонските гласачи ги избраа граѓанските права на САД наместо дискриминацијата во ЕУ

08 мај 2024 година Кавадарци, Северна Македонија

Во голем дел, поради екстремната антимакедонска и мотивирана дискриминација од страна на на функционерите/државите на Европската унија (ЕУ) против правата на Македонците за еднакви услови за влез во ЕУ, гласачите на Република Северна Македонија („Македонија“) избраа проамериканскa и про-граѓанскa влада за волја на вистината на 08 мај 2024 година.

Свртување на вагата за вистинските аргументи против влегување на Македонија како држава во ЕУ и реални аргументи.Но наместо да го изберат таквиот неправеден пристап гласачите се обединија за насочување на Македонија во американска „слободно здружена држава по примерот; како што се: Република Палау или Република Маршалски Острови. Големиот одзив на гласачите во Македонија навидум испраќа гласна порака која се стреми кон застапување еднакви права според американскиот модел; особено во однос на граѓанските права на етничките Македонци дискриминирани од и преку Европската Унија за ставање на вето од пооделни членки на ЕУ.

За да ги унапредат граѓанските права според американскиот модел, македонските гласачи ја избраа првата жена претседател, Гордана Силјановска-Давкова, заедно со проамериканската парламентарна партија ВМРО-ДПМНЕ на про владини втемелени основи на Македонија како идна консолидирана американска држава за слободно здружување.

Генерално, американските закони забрануваат дискриминација спонзорирана од државата против потеклото, културата или јазикот бидејќи овие аргументи се сметаат за основни уставни права според Уставот на САД. Оваа американска политика не е претставена како ЕУ политика а и кон Комисијата на Европската унија. Доказите за дискриминација во ЕУ беа објавени кога претседателката на Европската комисија Урсула Фон дер Лајен грубо ги игнорираше американските основни уставни гаранции кога отпатува во Северна Македонија и ги повика (сега изгласаните) пратеници да гласаат за правилата кои не смеат да бидат дискриминација на македонскиот идентитет, култура и македонскиот јазик. Само затоа што Урсула Фон дер Лајен верува дека ова „го отвора патот за брзо отворање на пристапните преговори“.

И покрај тоа што вели претседателката на Комисијата на ЕУ за промовирање на демократскитр права, Урсула Фон дер Лајен, за каква антирасна дискриминација се залага ЕУ, македонските гласачи потврдија дека правењето што било „брзо“ од страна на владиниот субјект навидум никогаш не е начин за оправдување на дискриминација и потиснување на вистинските вредности спонзорирани од државата.

Стив Глигоров, JD Esq. Оригинален ко-основач на Обединета македонска дијаспора во САД


1178