10 интересни факти за супер здравите листови: Дали знаете зошто чајната вода не треба да врие?
Ако чајната вода е премногу топла, корисните својства на листовите ќе бидат уништени. Зелениот чај треба да се процеди по две до три минути, но листовите можете да ги искористите и за „втор круг“, но во тој случај оставете ги уште малку – околу пет минути …
Чај или кинеско чајно дрво е грмушесто дрво со зимзелени лисја и обични бели или розови цветови. Листовите содржат кофеин (или теин), теобромин, теофилин, танин и есенцијално масло. Според начинот на обработка се добиваат разни видови чај: бел, зелен, црн…
За црниот чај листовите се сушат по бербата, па се виткаат или се дробат и потоа се ферментираат. Во процесот на ферментација, листовите ја губат првобитната горчина и развиваат карактеристична боја и арома. Потоа се пржат во големи рерни. Зелениот чај се третира само со пареа, а потоа се суши на воздух. Бидејќи не се оксидира или ферментира, се задржува зелената боја, како и корисни материи.

Каква случајност!
Според кинеската легенда, императорот Шен Нонг за прв пат сварил чај пред околу 5.000 години. Верувајќи дека водата мора да се превриe пред да се испие, царот инсистирал да се сервира топла. На едно од неговите патувања, кога Шен Нонг решил да се одмори и да ужива во природата, неколку листови од кинеското чајно дрво паднале во врелата вода. Царот бил воодушевен од вкусот и мирот што му ги донел пијалокот, а останатото е историја.
Цар на чаевите
Белиот чај бил многу ценет во Кина, а поради неговата висока цена, го пиеле само царските семејства и богатите, привилегирани класи. За него се избираат само најубавите, млади листови и пупки, покриени со бели влакна. Белиот чај е познат и како „Цар на чаевите“, а листовите не се ферментираат. Поради најмалата можна обработка, белиот чај е уште побогат со антиоксиданси од зелениот.
Како се прави чајот?
Листовите од чајот не се додаваат во зовриена вода бидејќи високата температура ги уништува благотворните својства на листовите. Водата треба да биде на температура од околу 65-82 степени Целзиусови. Исто така, не чувајте го чајот предолго во вода. Зелениот чај треба да се процеди по две до три минути, но листовите можете да ги искористите и за „втор круг“, но во тој случај оставете ги уште малку – околу пет минути.
Што е улонг ?
Во Кина најмногу се произведува полуферментиран улонг чај . Ниту премладите, но ниту стари лисја, се изложуваат на сонце по берењето, а потоа се тресат во бамбусови корпи и се оставаат во сенка да се исушат, а потоа се загреваат на висока температура. Рабовите на листовите на таквиот чај се карактеристични црвеникави по боја.
Чајна церемонија
Во 9 век, чајот бил донесен од будистички свештеници од Кина во Јапонија, каде што влегол во општа потрошувачка во 12 век, а потоа станал предмет на посебен ритуал, т.н. Јапонски церемонии за чај. Будистичките монаси, исто така, обожаваа чај. Го пиеле секојдневно, како дел од ритуал на медитација, бидејќи придонесува за физички мир и ја буди енергијата. Ова е причината зошто чајот често се одгледувал во градините на будистичките манастири.
Патот на свилата
Лисјата неразделни од британската традиција пристигнаа на Островот релативно доцна – во 17 век. Од Азија, чајот пристигнува полека, со португалски трговски бродови сè до Венеција, околу 1560 година. Преку патот на свилата се доставуваше од Индија преку Русија до Европа. Во средината на 18 век, Источноиндиската компанија заработила големи пари за популарноста на ценетиот пијалок.
Од Португалија до Британија
Првиот контакт на Британците со чај наводно е поради португалката Катерина од Браганца, која пристигнала на англискиот двор во 1662 година и го започнала трендот на пиење чај меѓу благородниците.
Шверцери на чај
Британскиот данок на листовите од чај во 18 век бил огромен, што доведе до шверц.
Кога Англија се обиде да ја обезбеди монополската позиција на британската источноиндиска компанија во нејзината северноамериканска колонија со посебен закон за данок за чај, колонистите во Бостон, а потоа и на некои други места, во знак на протест ги фрлаа англиските товари чај во морето , па така конфликтот Бостонска чајанка влезе во историските анали.
Во 1784 година, британскиот премиер Вилијам Пит донесе закон со кој се намали данокот на чај од 199 проценти на 12 проценти. Така омилениот пијалок престана да биде луксуз и стана пијалок достапен за сите.
Чаша здравје
Чајот беше популарен не само поради неговиот вкус, туку и поради многубројните здравствени придобивки. Водата загреана за чај го намалува ризикот од инфекција со колера, а засладениот шеќер и млечниот пијалок им дава сила на работниците да продолжат да работат и набрзо стана омилен пијалок на работничката класа. Поради неговите корисни својства, чајот сè уште се пие како природен лек.
Војводски работи
Според приказните, уживањето во чајот во британското високо општество го популаризирала војвотката од Бедфорд, Ана Марија Расел. Таа понекогаш огладнувала помеѓу ручекот и вечерата и нарачувала мали закуски како колачиња и сендвичи заедно со чај и тоа постепено стана секојдневие што набрзо се рашири низ целиот дворец. А покрај чајот, обичајот вклучува и уживање во сендвичи и колачи.

