June 6, 2023

Предупредување од Светска Банка

Светот е под реална закана од рецесија следната година, изјави претседателот на Светска банка Дејвид Малпас пред почетокот на есенските состаноци на банката и Меѓународниот монетарен фонд. Според Малпас, развојните напори ширум светот моментално се соочуваат со низа проблеми:

“Нивото на долгот за економиите во развој станува се поголем товар. Зголемените каматни стапки ја комплицираат ситуацијата. Инфлацијата и понатаму е проблем, особено за сиромашните. Имаме многу податоци на оваа тема во Светска банка, особено со минатонеделниот Извештај за сиромаштијата. Тоа е прв во две години, знаете – тоа е циклус од две години. Имаме 70 милиони луѓе кои паднаа во сиромаштија во тој период, а исто така, многу е вознемирувачко што има пад од 4% број на луѓе со просечни примања“, истакна Малпас.

Извор: https://www.bankometar.mk/


1003