December 5, 2022

Што не смеат да пијат трудниците?

Истражувачите од Националниот институт за детско здравје и човечки развој во Мериленд ги објавија своите препораки.

Бремените жени не треба да пијат кафе бидејќи кофеинот го прави нивното бебе да изгледа помало, покажа новото истражување на Националниот институт за детско здравје и човечки развој во Мериленд, САД.

Работата на научниците беше објавена во JAMA Network Open.

Студијата опфатила 1116 парови мајка-дете. Децата на возраст од 4 до 8 години биле тестирани за висина и тежина, а концентрациите на кофеинот во плазмата на нивните мајки биле мерени од истражувачите за време на бременоста.

Децата чии мајки консумирале дури и мали количества кофеин за време на бременоста, 50 милиграми или половина шолја кафе дневно, во просек биле пониски од децата чии мајки не консумирале кофеин за време на бременоста.

Се покажало дека разликата во висината кај децата се зголемувала секоја година до 8-годишна возраст.

Немаше разлика во тежината и индексот на телесна маса.

Во идните студии, научниците планираат да откријат како точно кофеинот влијае на растот на нероденото дете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *