May 19, 2024

Рафаел Надал станува бизнисмен, отвора дваесет хотели

Шпанскиот тенисер Рафаел Надал, најави создавање на синџир хотели со Мелиа Груп, еден од гигантите во овој сектор, со цел да се отворат околу 20 објекти во рок од пет години.

Синџирот наречен „Зел“, инспириран од медитеранскиот начин на живот, ќе ја види светлината на денот во 2023 година кога ќе биде отворен првиот хотел на Мајорка, островот од каде што е 36-годишната тенисерка и каде Мелиа е основана во 1956 година.

Заеднички сопственици на оваа компанија се рекордниот број грен слем титули и водечката шпанска хотелска групација, која работи со повеќе од 400 објекти ширум светот, но не ја прецизираа сопственичката структура.

„Целта е да имаме повеќе од 20 хотели лоцирани низ светот во следните пет години“, рече Надал на прес-конференција во Мадрид, додавајќи дека нема ограничувања за тоа што следува.

На новинарско прашање дали овој проект го означува крајот на неговата тениска кариера, Надал одговори дека не ни размислува за тоа.

-Сакам тоа да се случи што е можно подоцна во мојот живот, изјави Надал.

Претставниците на компанијата Мелиа изјавија дека синџирот ќе биде насочен кон „дестинации кои привлекуваат туристи со висока куповна моќ“, особено медитеранските земји како Шпанија, Франција, Италија или Хрватска, но и Карибите, Југоисточна Азија и Блискиот Исток.

Исто така, синџирот ќе биде присутен и во големите туристички метрополи, бидејќи е планирано да се отворат хотели во Лондон, Париз и Мадрид.

-Осумдесет отсто од тие хотели ќе бидат отворени преку реновирање на постоечките капацитети кои ќе поминат низ длабока трансформација, за да се стекне медитеранскиот дух на Зел. Но, целта е најголемиот дел од хотелите да се изградат исклучиво за Зел“, рече Мелиа, извршниот директор на групацијата Габриел Ескаер.

„Она што сакаме е да ја истакнеме медитеранската култура, благосостојбата, гастрономијата и чувството за забава што е привлечно за клиентите“, додаде тој.


1027