March 1, 2024

Во Битола остварена првата ласерска врска во земјава, пренесени музика и фотографија

Ова е насловот на информацијата што ја пренесува meta.mk за успешно остварената прва ласерска врска реализирана во Македонија од Д-р Дејан Трајковски, професор на Технички акултет и неговиот колега , радиоаматерот Николче Стојановски. Тие викендов оствариле „видлива“ ласерска врска и првпат пренеле ( од еден уред на друг) фотографија и музика.

Во основа се работи за безжична комуникација. Терминот безжичен во јавноста се однесувал на термини како радио приемник или како трансприемник (двојна употреба приемник и трансмитер), утврдувајќи го неговото користење на полето на безжичната телеграфија порано; сега терминот се користи за да се објасни модерната безжична врска како што се безжичните мрежи и безжичниот Интернет. Исто така се користи како генерален синоним кој се однесува на било која операција што се изведува без помош на кабли, како што е далечинскиот управувач, или безжичниот трансфер на енергија, без разлика на користената технологија (на пример, радио, инфра зраци и слично).

Повеќе за успехот на Д-р Дејан Трајковски и Никола Стојановски :


1129