Роден: 13 Април 1974 во Битола.
Прв јавен настап на неполни 5 години (Дом на културата Битола)
На 8 години е забележан како музички талент од продуцентите на МТВ и снима емисии за тогаш многу популарната детска програма ШАРАМ БАРАМ.
На 14 години ги снима своите први две ковер песни во продукција на РАДИО БИТОЛА.
На 15 години ја носи победата на локалниот аматерски фестивал ЗЛАТЕН ГЛАС.
На 16 години ги снима своите први професионални песни за Македонската зававна продукција на МТВ.


Потоа се радат фестивалите: ”Интерфест” – Битола, ”Оаза фест” – Прилеп, Струмичка пролет итн…
Најголем успех во својата кариера ја доживува со настапот на Скопски фестивал 1997 освојувајќи Гран при со песната ”Манастирски сон”
И така се редат награди и на следните фестивали како: Скопски фестивал, Еуросонг, Макфест и Охридски трубадури

Хит синглови:

Пеце Огненов – Без тебе

Пеце Огненов – Манастирски сон

Пеце Огненов и Андријана Јаневска – Те сакам бескрајно

Пеце Огненов – Дај љуби ме

Пеце Огненов и ПИ ЕС – Се ќе сторам

Пеце Огненов – Моја Ина

Пеце Огненов – Анѓел волшебен

Пеце Огненов – За мене не си ти

Пеце Огненов – Ми го скрши срцето

Пеце Огненов – Ако

Пеце Огненов – Колку боли љубовта


1119