May 19, 2024

Мислење – Сега имаме доктрина на Бајден. Ме прави нервозен.

Со колумната на Фарид Закарија почнуваме циклус на колумни со различни тематики од светски познати колумнисти кој се авторитети во своите области, објавени во медиуми афирмирани на глобално ниво.

Сега ја имаме доктрината на Бајден. Администрацијата на Бајден оваа доктрина ја изнесе во неодамнешното впечатливо обраќање на советникот за национална безбедност Џејк Саливан. Саливан ја опишува меѓународната економска политика на администрацијата, но тоа е навистина сеопфатната рамка за пристапот на претседателот Бајден кон светот, дефинирајќи ги на луциден начин идеите зад слоганот „надворешна политика за средната класа“.

Саливан е жестоко интелигентен мислител и вешт креатор на политики кој доминира во политиката во администрацијата. Неговиот говор ги покажува овие таленти, а многу од конкретните иницијативи се паметни и вреди да се следат. Но, целокупниот пристап ме остави загрижен, по три широки димензии.

Прво, тоа е фундаментално песимистички поглед на поновата историја на Америка. Саливан се сеќава на славните денови на американската економска моќ по 1945 година, но потоа забележува дека во „последните неколку децении“ таа сила ослабнала. Тој зборува за продлабочувањето на индустриската база на земјата, извозот на американските работни места и атрофирањето на индустриите. „Престанавме навистина да се фокусираме на градењето“, рече Саливан, додека ги сумираше субвенциите, тарифите, забраните и инвестициите кои се во срцето на новиот пристап на Бајден.

Иронично, само неколку недели пред Саливан да го одржи својот говор, Економист имаше насловна приказна за „неверојатниот економски рекорд на Америка“. Започнува со 1990 година – често се користи како почеток на гниењето во наративот за падот – и истакнува дека и покрај порастот на огромните нови економии како Кина и Индија, уделот на Соединетите Држави во глобалниот бруто домашен производ остана приближно на исто од тогаш: околу 25 проценти. Во истиот период, учеството на Америка во економското производство на Групата седум значително се зголеми, од 40 отсто на 58 отсто. Денес, осум од 10-те најголеми светски компании се американски . Во 1989 година, само четири беа Американски(а шест беа Јапонски). Што се однесува до градењето, во текот на овие децении, САД ја создадоа и изградија информатичката економија, сигурно една од најголемите трансформации и напредок во историјата на човештвото.

Во 1990 година, големиот страв во Соединетите Држави беше да не бидат совладани од Јапонија, која тогаш се сметаше за предаторска економска сила што ни го јадеше ручекот. Но, како што забележува Економист во истото издание, во 1990 година, приходот по лице во Соединетите Држави бил само 17 отсто поголем отколку во Јапонија; денес таа е за неверојатни 54 проценти повисока. Погледнете ги демографијата или енергетските или водечките технолошки компании и секаде каде што ги гледате Соединетите држави во доминантна позиција. Можеби имаме нешто како што треба.

Втората грижа што ја имам е за ефикасноста на големите владини интервенции во економијата. Саливан ја истакнува потребата од федерални субвенции во одредени области, или за да се задржи технолошката предност или од причини за национална безбедност. Брилијантните луѓе како Саливан можеби мислат дека се добро позиционирани да ги идентификуваат клучните стратешки индустрии на кои им е потребна поддршка. Но, историски, ваквите интервенции не поминаа толку добро. Компаниите се фокусираат на лобирање кај владата наместо да одговорат на пазарот, субвенциите штом еднаш ќе бидат воспоставени стануваат вечни, а иновациите се забавуваат. Во 1980-тите и 1990-тите, јапонските технократи на кои им се восхитуваа, избираа индустрии и компании за да ја турнат земјата во водство. Нивните стратешки инвестиции во вештачката интелигенција, возовите, микромашините и HDTV се покажаа како „дебакл од повеќе милиони долари“ според зборовите на есејот од Харвард Бизнис Ривју.

Конечно, Саливан инсистираше на тоа дека овие политики не се дизајнирани да бидат „Америка на прво место“ или „Америка сама“. Но, фактите се јасни. Речиси секој елемент од економската политика на Бајден има компонента „Купи Америчко“. Нејзините зелени субвенции предизвикуваат некои европски компании да градат нови погони во САД. Ова им звучи одлично на Американците, но не и на Европејците. Тоа создава автархична визија за светот која е доста далеку од реалноста. (Ајфонот, на пример, е направен со производи од десетици земји на шест континенти – иако огромното мнозинство од профитот се акумулира во Соединетите Држави.) И додека Соединетите Американски Држави ја проповедаат потребата за меѓународен поредок заснован на правила, вреди да се напомене дека оваа нова доктрина на Бајден ја нарушува суштината на тој поредок; секоја од овие политики е во спротивност со словото или духот на Светската трговска организација и нејзината рамка на отворена трговија. За ова лицемерие ретко се зборува во Соединетите Држави, но често остро се истакнува во странство.

Најголемиот предизвик за Американците во изминатите неколку децении беше тоа што платите на средната класа не се држат во чекор со зголемените трошоци за живот . Тој проблем сигурно ќе се влоши со зголемување на трошоците за стоки низ економијата преку царините и индустриската политика. Како што истакнува поранешниот секретар за финансии и колумнист во пост, Лоренс Х. Самерс , заштитата на 60.000 работници во американската челична индустрија звучи паметно, но кога тоа го правите со зголемување на цената на челикот, 6-те милиони работници кои користат челик страдаат. Надворешната политика што произведува постојана, системска инфлација нема да успее да ја испорача средната класа.

Фарид Закарија

(Fareed Zakaria) е познат новинар, автор и политички аналитичар. Тој роден 1964 година во Мумбаи, Индија, а од 1986 година е граѓанин на САД. Закарија е најпознат по својата работа како водител на телевизиската емисија на CNN, “Fareed Zakaria GPS” и како колумнист и уредник на магазинот Time.


1106