June 2, 2023

„Грција: По изборите – нови избори“

Насловот и сторијата се на Дојче Веле ( DW) на македонски јазик и авторот Каки Бали , а ги анализира првите одлуки на победникот од парламентарните избори што се одвиваа изминатиот викенд во Грција.

„Ден по изборите, тој на грчката претседателка Катерина Сакеларопулу ѝ ја соопшти својата намера да не води сондирачки разговори со други партии. Наместо тоа, тој побара од неа да го скрати уставно пропишаниот рок за нови избори, за тие да може да се одржат на 25 јуни.“ – објавува DW.

„И покрај умерените успеси во работењето, убедлив победник на изборите во Грција е премиерот Мицотакис со неговата партија Неа Демократија. Зошто тој сепак сѐ уште цели кон ново гласање?“

Комплетната сторија на :  https://www.dw.com/mk/grcija-po-izborite-novi-izbori/a-65707236?maca=maz-rss-maz-all-1489-xml-mrss


1005