April 16, 2024

Времето во портокалово, ден 1

Сончево и многу топло со слаб до умерен ветер од јужен правец. Максималната температура ќе биде во интервал од 34°C до 42°C и на цела територија е активирано портокалново ниво на опасност од високи температури. UV=10 – вели прогнозата на Управата за хидрометереолошки работи за денеска 13 јули 2023.

Температурата на воздухот во Битола и околината во на пладне изнесува 34 степени.

Во следните два часа се очекува зголемување на температурата до 37 степен од целзиусовата скала, а попладне од 17.00ч намалување на температурата по еден степен на секој час.

На фотографијата подолу, прогнозата за следните три дена, за кога се препорачани посебни мерки за заштита на населението од тополотен удар.

Извор: УХМР


1023