Епска вечер и културна фузијa во Центарот за култура во Битола

Синоќа, Малата сала беше простор на мистичните ритми на првиот соло албум на Горан Таневски „Ascend“. Ова не беше само промоција на албум, туку и потсетник на богатото музичко наследство на Македонија, проникнато со тој прогонувачки шарм на готик рок.

Настанот беше беспрекорен спој на уметничкиот израз на Горан Таневски, со хипнотизирачки видео клипови на Мијалче Ставрев и Светислав Подлешанов, како и вокални изведби на Таневски кои се толку посебни, што не можат со зборови соодветно да се објаснат. Со својот карактеристичен глас, Таневски не врати во корените на македонската алтернативна сцена, потсетувајќи не на неговата клучна улога во легендарниот бенд Мизар.

Илија Талев од Метрополис, не водеше во текот на вечерта, истакнувајќи ја уникатната способност на Таневски да ги вткае византиската музика и православните пеења во модерен рок. Овој албум, прв од планираната трилогија, означува пресвртница во славната кариера на Таневски, прикажувајќи ја неговата еволуција од пионерските денови на Мизар до соло уметник кој ги поместува границите.

Синоќешниот прв ден од Фестивалот на музика од светот, беше повеќе од прослава на еден албум. Тоа беше почит на македонската култура, јазик и моќта на музиката да го надмине времето и местото. Битола, родното место на Мизар и срцето на македонската алтернативна сцена, уште еднаш го докажа своето културно значење.

⚫️ Промоцијата беше дел од програмата на Олабај на Фестивал музика од светот во рамките на проектот „Олабај“, на АРТАКТ Битола, чија цел е надополнување на фестивалските програми на дел од меѓународните фестивали во Битола и е поддржан од Министерство за култура.


1166