April 16, 2024

Кочо Анѓушев на американската црна листа, ќе следуваат уште назначувања

„Соединетите Држави го означуваат Кочо Анѓушев, поранешен вицепремиер на Северна Македонија, како генерално неподобен за влез во Соединетите држави, поради неговата вмешаност во значителна корупција. Додека ја извршуваше функцијата вицепремиер, Анѓушев ја злоупотреби својата службена положба во корист на неговите приватни деловни интереси, поткопувајќи ја довербата на јавноста во Северна Македонија во нивните владини институции и јавни процеси.“ – стои во соопштението од Стејт Департментот објавено денеска.

„Овие јавни ознаки се направени според Дел 7031(в) од Законот за резервации на средства на Стејт Департментот, странски операции и сродни програми, 2023 година, како што е пренесено со Законот за континуирани резервации, 2024 година (Див. A, P.L. 118-15). Одделот, исто така, ја определува сопругата на Анѓушев и децата, како генерално неподобни за влез во Соединетите држави. “


По објавувањето на информацијата на официјалната ФБ страница на американската амбасада во Македонија се огласи нејзината екселенција, амбасадорката Агелер.
„Денешното именување на поранешниот вицепремиер за економски прашања Кочо Анѓушев и неговото семејство е уште еден доказ дека Соединетите Држави ќе продолжат да ги санкционираат корумпираните актери во оваа земја и во регионот, без оглед на нивната позиција, политичка припадност или времето на злоупотребите. Ќе следуваат повеќе назначувања, но факт е дека нашите напори и нашите санкции не можат да ја поправат епидемијата на корупција во Северна Македонија. На крајот на краиштата, останува на функционерите и граѓаните на оваа земја да побараат одговорност и промени.“ – Амбасадор Агелер. ( изјавата е преведена со Google translate)

Инаку, Делот 7031(в) предвидува дека во случаи кога има веродостојни информации дека функционери на странски влади биле вмешани во значителна корупција или грубо кршење на човековите права, тие поединци и членовите на нивното потесно семејство генерално не се подобни за влез во Соединетите Држави и мора да бидат назначени или јавно или приватно. Членот 212(а)(3)(В) на INA обезбедува основа за државниот секретар да го исклучи секој странец чие влегување според него би имало потенцијално сериозни негативни надворешнополитички последици за Соединетите Држави.
САД годинава на својата црна листа стави неколку јавни личности, бизнисмени поврзани со политички партии и неколку фирми.

Фото: сопственост на https://www.voxnews.al/english


На листата се Рамиз Мерко, заради вмешаност во голема корупција , влијаење во судски процеси нанесувајќи штета на демократските процеси ; Орце Камчев, злоупотреба на својата позиција ангажирајќи се во коруптивни активности и спроведување на сопствена агенда на сметка на демократските процеси , заедно со неговата мајка Ратка Камчева; Сергеј Самсоненко и неговата сопруга. Со овие, на црната листа се и неколку фирми „Бет сити интернешнал“, компанија за рекламирање, маркетинг и услуги – поврзана со Сергеј Самсоненко и Јордан Камчев; „Камчев Консалтинг“ – поврзана со Ратка Куноска-Камчева;„Орка Финанс“ – поврзана со Ратка Куноска-Камчева; „Орка Холдинг“ – поврзана со Јордан Камчев; „Систина лајф кеар центар“ – поврзана со Ирина Самосоненко.
Од оваа година и македонската фирма Сајтрокс (Cytrox AD) е на американската црна листа, а е поврзана со производството на шпионскиот софтвер Предатор односно Пегаз.
Сашо Мијалков, Никола Груевски, Џеват Адеми, Мендух Тачи, Љубе Бошковски, Кастриот Хаџиреџа, Невзат Халили, Гафур Адили, Нури Беџети, Џавит Хасани, Џезаир Шаќири, Даут Реџепи, Џемаил Хисеини се од порано на црната листа на САД.


1131