Швајцарските научници откриле ново моќно оружје против супербактериите | Вирус кој ги убива додека спија

Научниците откриле вирус кој ги отклучува заспаните бактерии, отворајќи го патот за антибиотиците да ги уништат.

По шест години истражување, научниците од University of Basel и ETH Zurich од Switzerland идентификувале потенцијално револуционерно оружје во борбата против супербактериите: вируси кои можат да ги таргетираат и елиминираат заспаните бактерии.

Бактериите влегуваат во мирување за време на недостаток на хранливи материи или стрес, заштитувајќи се од надворешни закани како што се вируси и антибиотици.

И покрај бројните обиди, пронаоѓањето на бактериофагот што може да ги нападне заспаните бактерии досега било недофатливо за научниците.

Микробиологот Alexander Harms верувал во постоењето на такви бактериофаги.

Сепак, со оглед на огромниот број на бактериофаги, секогаш бев убеден дека еволуцијата мора да произведе нешто што би можело да се пробие во заспаните бактерии, објаснува тој.

Harms и неговиот тим откриле нов бактериофаг наречен Paride на распаднат растителен материјал на швајцарските гробишта.

Paride покажа ефикасност против вообичаената бактерија Pseudomonas aeruginos, позната по тоа што предизвикува тешки респираторни заболувања, особено во болнички услови.

Комбинацијата на Paride со антибиотикот meropenem резултира со извонредна 99 проценти елиминација на P. aeruginos во лабораториски тестови.

Комбинацијата, исто така, се покажа како ефикасна во експериментите со глувци, нагласувајќи го нејзиното потенцијално клиничко значење.

Студија поврзана со откритието е објавена во списанието Nature Communications.

Ова покажува дека нашето откритие не е само лабораториски артефакт, туку може да биде и клинички релевантно, истакнува микробиологот Enea Maffei. Синергијата помеѓу фагот и антибиотиците сугерира ветувачка стратегија за борба против бактериите отпорни на лекови, особено кога тие се во заштитна мирна состојба.

Иако точниот механизам на дејство не е целосно разбран, се чини дека Paride може да користи молекуларен клуч за да го измами P. aeruginos, отклучувајќи ја неговата одбрана и дозволувајќи му на антибиотикот да делува.

Како што ескалира бактериската отпорност кон постоечките лекови, употребата на вируси за борба против бактериите дури и во нивната мирна состојба претставува значителен напредок во борбата против оваа отпорност.

Сепак, и покрај потенцијалот, Harms останува претпазлив.

Ние сме само на почеток. Единствено што знаеме со сигурност е дека не знаеме речиси ништо, вели тој.

Новото истражување, кое открива вирус ефикасен против заспаните супербактерии, отвора нови патишта во борбата против отпорноста на лекови од супербактерии.

Извор: Science Alert


1122