S&P 500Прогноза за S&P 500: Индексот прекинува надолу за прв пат за шест месеци, очекувајте понатамошни падовиS&P 500

S&P 500 оствари загуба од 0.21% во вторникот, откако во понеделникот падна под долната граница на ценовниот канал, што е прв пат за последните шест месеци.

Се предвидува дека индексот ќе продолжи да се движи надолу кон нивото на поддршка од 4,818. Наредните неколку недели би можеле да бидат клучни со оглед на недавните напетости во Израел и предстојното настан на делба на Bitcoin, што би можело да предизвика корекција на пазарот.

Постојаната инфлација и силната економија предизвикаа одложување на првото намалување на каматните стапки до септември.

Оваа недела, S&P 500 изгледа како да има „протекување“. Претходната недела, индексот се повлече поради намалените очекувања за намалување на каматните стапки од страна на Федералната Резерва (Fed), но во понеделникот оваа недела видовме јасен прекин и затворање под долната граница на ценовниот канал кој бил на место од октомври 2023 година.

Индексот потона за 0.21% во вторникот следувајќи го понеделничкото паѓање од 1.2% и петочниот пад од 1.46%. Приносите на американските државни обврзници повторно пораснаа за повеќе од 1% помеѓу двегодишните и 30-годишните рочности. Двегодишниот заврши денот на 5%, враќајќи се на нивото кое го напушти во ноември минатата година.

Вести за S&P 500: Индексот се соочува со грижи поради Блискиот Исток, BTC делбата и високите продажби на мало. Неколку наративи се судираат во последната недела што го прават пазарот на акции токсичен во време кога аналитичарите стануваат сè пооптимистични за S&P 500.

Прво, продажбите на мало во понеделникот пораснаа за 0.7% на месечно ниво во март. Ова беше под претходниот месец со стапка од 0.9% но значително над очекувањата од 0.3%. Овие повисоки бројки покажуваат дека економијата е далеку од слаба, и трговците ги гледаат овие силни податоци како знак дека инфлацијата веројатно нема да се намали на целните 2% што ги бара Fed.

Техничка анализа на EUR/USD: Индикаторот за релативна сила (RSI) на четири-часовниот график се искачи над 30, што сугерира дека EUR/USD ги исправил условите за препродаденост. На горната страна, 1.0660 (статичко ниво) се појавува како непосреден отпор. Ако парот се искачи над ова ниво и почне да го користи како поддршка, тој би можел да го продолжи своето опоравување кон 1.0700 (психолошко ниво, статичко ниво) и 1.0730 (статичко ниво).

Поддршките се наоѓаат на 1.0600 (статичко ниво), 1.0550 (статичко ниво од октомври) и 1.0500 (психолошко ниво, статичко ниво).


1048