Прогноза за EUR/USD: Еврото треба да ја надмине границата од 1.0660 за да продолжи со опоравување

EUR/USD осцилира во тесен опсег над 1.0600 во средата, додека инвеститорите со нетрпение ги очекуваат коментарите од централните банкари. Валутниот пар се одржува стабилен над 1.0600 рано во средата, откако во вторникот забележа мали загуби. Техничката анализа укажува дека парот би можел да го продолжи своето опоравување ако успее да ја надмине границата од 1.0660.

EUR/USD порасна во раната американска сесија во вторникот откако разочарувачките податоци за станбените изградби од САД влијаеја на американскиот долар (USD). Подоцна истиот ден, меѓутоа, соколестите коментари од претседателот на Федералната резерва (Фед) Џером Пауел помогнаа приносите на американските државни обврзници да пораснат и ја поддржаа USD. Пауел истакна дека изведбата на американската економија била „прилично силна“ и додаде дека неодамнешните податоци не покажуваат значителен напредок во инфлацијата оваа година.

Цената на еврото оваа недела Табелата подолу прикажува процентуална промена на еврото (EUR) во споредба со наведените главни валути оваа недела. Еврото било најслабо во однос на швајцарскиот франк.

Мапата на топлината покажува процентуални промени на главните валути едни во однос на други. Основната валута се зема од левата колона, додека котираната валута се зема од горната редица. На пример, ако ја земете еврото од левата колона и одите по хоризонталната линија до јапонскиот јен, процентуалната промена прикажана во полето ќе претставува EUR (основа)/JPY (котација).

На американскиот економски календар нема да има објави на важни податоци во среда. Подоцна во денот се закажани говори на неколку политичари од Европската централна банка (ЕЦБ), вклучително и претседателот Кристин Лагард, како и функционери од Фед.

Во интервју за CNBC во вторникот, претседателот на ЕЦБ Лагард изјави дека ЕЦБ наскоро ќе ги намали каматните стапки, освен ако не се случи нешто изненадувачко. Пазарите се прилично сигурни дека ЕЦБ ќе ги намали клучните стапки за 25 базни поени во јуни. Политичарите од ЕЦБ веројатно нема да дадат никакви наговестувања за политичката перспектива по јуни.


1055