Прогноза за EUR/USD: Еврото може да продолжи со опоравување додека поддршката на 1.0700 се одржува

EUR/USD се тргува над 1.0700 во европската сесија во четвртокот. 1.0730 се појавува како прва отпорност за парот. Податоците за БДП на САД ќе бидат внимателно следени од учесниците на пазарот подоцна во текот на денот. EUR/USD доби на замав и се искачи на највисоко ниво за повеќе од 10 дена над 1.0720 рано во четвртокот. Техничкиот изглед на парот сугерира дека има уште простор на горната страна пред технички да стане прекупен во блиска иднина.

Цената на Еврото оваа недела Табелата подолу ги прикажува процентните промени на Еврото (EUR) во однос на наведените главни валути оваа недела. Еврото беше најсилно во однос на Јапонскиот Јен.

Обновениот продажен притисок околу американскиот долар (USD) му помага на EUR/USD да се одржи во европските трговски часови. Иако фјучерсите на американските индекси се тргуваат длабоко во негативна територија, USD се бори да најде побарувачка.

Фјучерсите на Nasdaq беа последен пат видени како губат повеќе од 1% во текот на денот. Сепак, ова изгледа дека е продукт на остриот пад забележан во акциите на технологијата по разочарувачките извештаи за заработката, наместо на општа избегнување на ризик.

Подоцна во текот на денот, Бирото за економска анализа на САД ќе го објави своето прво проценување на годишниот реален раст на бруто домашниот производ (БДП) за првиот квартал. Инвеститорите очекуваат економијата на САД да расте за 2.5% следејќи ја експанзијата од 3.4% забележана во последниот квартал од 2023 година.

Доколку податоците покажат дека економијата на САД пораснала поспоро од предвиденото во Q1, почетната реакција може да предизвика USD да продолжи да слабее во однос на своите конкуренти. Од друга страна, читањето на БДП на или над пазарните очекувања може да го поддржи USD и да влијае негативно на EUR/USD.

Техничка анализа на EUR/USD

Индикаторот за релативна сила (RSI) на графикот од 4 часа сè уште не се искачил над 70, што сугерира дека EUR/USD има уште простор на горната страна пред технички да стане прекупен.

Просечното движечко општо (SMA) за 100 периоди се наоѓа како непосреден отпор на 1.0730 пред 1.0750 (Фибоначиево враќање од 38.2% од последниот пад). Во случај EUR/USD да успее да го надмине ова, следната цел би можела да биде 1.0790 (SMA за 200 периоди, Фибоначиево враќање од 50%).

На обратната страна, 1.0700 (Фибоначиево враќање од 23.6%) може да се смета за прва поддршка пред 1.0660 (SMA за 50 периоди) и 1.0635 (статичко ниво).

ЧПП за Евро Што е Евро? Еврото е валута за 20-те земји од Европската Унија кои припаѓаат на Еврозоната. Тоа е втора најтргувана валута во светот, веднаш зад американскиот долар. Во 2022 година, тоа учествуваше во 31% од сите девизни трансакции, со просечен дневен промет од над 2.2 трилиони долари дневно. EUR/USD е најтргуваниот валутен пар во светот, со проценето учество од 30% во сите трансакции, следен од EUR/JPY (4%), EUR/GBP (3%) и EUR/AUD (2%).

Што е ЕЦБ и како влијае на Еврото? Европската централна банка (ЕЦБ) во Франкфурт, Германија, е резервна банка за Еврозоната. ЕЦБ поставува каматни стапки и управува со монетарната политика. Примарниот мандат на ЕЦБ е да одржува стабилност на цените, што значи контрола на инфлацијата или стимулирање на растот. Нејзиното главно средство е зголемување или намалување на каматните стапки. Релативно високите каматни стапки – или очекувањето за повисоки стапки – обично ќе му користат на Еврото и обратно. Советот на гувернери на ЕЦБ донесува одлуки за монетарната политика на состаноци кои се одржуваат осум пати во годината. Одлуките се донесуваат од страна на шефовите на националните банки на земјите од Еврозоната и шест постојани членови, вклучувајќи го и Претседателот на ЕЦБ, Кристин Лагард.

Како податоците за инфлација влијаат на вредноста на Еврото? Инфлацијата во Еврозоната, мерена преку Хармонизираниот индекс на потрошувачки цени (HICP), е важен економетрички показател за Еврото. Ако инфлацијата порасне повеќе од очекуваното, особено ако е над целта од 2% на ЕЦБ, тоа ја обврзува ЕЦБ да ги зголеми каматните стапки за да ја врати под контрола. Релативно високите каматни стапки во споредба со нејзините сојузници обично ќе му користат на Еврото, бидејќи ја прават регионот поатрактивен како место каде глобалните инвеститори можат да ги паркираат своите пари.

Како економските податоци влијаат на вредноста на Еврото? Испуштањата на податоци го мерат здравјето на економијата и може да влијаат на Еврото. Индикаторите како БДП, индексите за производство и услуги (PMI), вработувањето, и анкетите за потрошувачко расположение може да влијаат на насоката на единствената валута. Силна економија е добра за Еврото. Не само што привлекува повеќе странски инвестиции, туку може да го поттикне ЕЦБ да ги зголеми каматните стапки, што директно ќе го зајакне Еврото. Инаку, ако економските податоци се слаби, Еврото веројатно ќе падне. Економските податоци за четирите најголеми економии во еврозоната (Германија, Франција, Италија и Шпанија) се особено значајни, бидејќи тие претставуваат 75% од економијата на Еврозоната.

Како салдото од трговијата влијае на Еврото? Уште едно значајно испуштање на податоци за Еврото е трговското салдо. Овој индикатор го мери разликата помеѓу она што земјата го заработува од нејзините извози и она што го троши на увози за даден период. Ако земјата произведува барани извозни производи, тогаш нејзината валута ќе добие на вредност чисто поради дополнителното барање создадено од странските купувачи кои сакаат да ги купат тие добра. Затоа, позитивен нето трговски биланс ја зајакнува валутата и обратно за негативен биланс.


1023