Јаномами: Дел од рајот од кој се родила земјата

Во светот постојат многу различни култури, обичаи, традиции и ритуали кои често не оставаат без здив. Од морски номади од Индонезија, кои нуркаат пет часа на ден и имаат слезини двојно поголеми од просечниот човек, па сè до калливите луѓе на Папуанска Нова Гвинеја ,во светот има многу заедници кои значително се разликуваат од нашата.

Тие не го делат светот на реален и виртуелен, не се робови на социјалните мрежи и новите трендови, а нивната животна филозофија е духовна , а не консумеристичка. Трагичен е фактот што изолираните луѓе кои ја негуваат својата традиција често стануваат мета на материјални интереси.

Една таква заедница е племето Јаномами , најголемото изолирано племе во Јужна Америка. По многу нешта се посебни, а најголемо внимание привлекуваат со бизарни погребни ритуали . За разлика од нас, Јаномами не веруваат дека смртта е природен процес, туку веруваат дека таа е резултат на напад на безбожен дух од друго племе.

Духовно племе кое готви супа од својот покојник
За да го спасат покојникот и да му дозволат да остане со нив засекогаш, тие го кремираат и им ги мачкаат лицата со неговата пепел . Со песна, играње и плачење го собираат пепелот, го ставаат во големо, длабоко тенџере, додаваат банани и ја варат светата чорба од несреќникот. На тој начин ја изразуваат својата тага и му овозможуваат на покојникот да најде вечен мир. Оваа свечена церемонија се нарекува реаху.

Племето Јаномами цврсто верува во душата . Тие веруваат дека сè околу нас има душа – луѓе, дрво, камен, куќа, сонце, па дури и река. Коренот на таквото верување потекнува од шаманизмот и е главниот духовен водич на ова племе.

Тие живеат во дождовните шуми и планините на северен Бразил и јужна Венецуела . Како и повеќето копнени племиња, се верува дека мигрирале преку Беринговиот Проток помеѓу Азија и Америка, пред 15.000 години, полека спуштајќи се во Јужна Америка. Денес ги има околу 30.000 .

Дали златото е повредно од животот на бебето?
Тие првпат стапија во контакт со лица вон нивната средина во 1940-тите, кога бразилската влада испрати тимови за разграничување во Венецуела. Таму наскоро беа формирани мисионерски групи и владини служби за заштита на Индијанците .

Овој прилив на луѓе доведе до појава на сипаници и грип кои убиле многу домородци. Во раните 1970-ти, воената влада изгради пат низ Амазон долж северната граница. Јаномами никој не предупреди на овие промени, така што двете села беа целосно избришани од болести за кои немаа имунитет.

И следната деценија донесе многу страдања за ова племе. Јаномами страдаше многу кога 40.000 рудари ја нападнаа нивната земја во потрага по злато . Рударите убиваа, уништија многу села и ги изложија на разни нови болести кои не можеа да ги преживеат.

За само седум години, 20 отсто од Јаномами умреле . Против оваа практика се бореа бројни меѓународни кампањи, протерувајќи ги рударите на почетокот на 1990-тите, а тензиите се намалија. Сепак, не за долго. Во 1993 година, група рудари повторно влегле во селото Хаксиму и убиле 16 Јаномами и едно бебе.

По напорите на активистите за човекови права, петмина рудари беа осудени за геноцид. Сепак, инвазијата на ископувањето злато на земјата Јаномами продолжува и денес. Ситуацијата во Венецуела останува сериозна. Племето се обидува да се спротивстави на разните напади, а властите прават многу малку за да им помогнат.

Индијците во Бразил сè уште немаат право на својата земја, и покрај тоа што потпишаа меѓународна конвенција која им ги гарантира тие права. Покрај тоа, многу политички лидери би сакале да ја згаснат традицијата на древниот Јаномами и да отворат област за рударство и сточарство.

Работите да бидат уште полоши, бразилската војска изгради касарна во срцето на земјата Јаномами, па тензиите постојано се зголемуваат. Војниците проституирале жени, од кои многумина сега се заразени со несексуално преносливи болести.

Секојдневниот живот на племето Јаномами
Јаномами живеат во големи, кружни куќи наречени јанос или шабонос . Централниот простор се користи за ритуали, гозби и игри, а една куќа може да прими 400 луѓе . Секое семејство има свое огниште, каде што храната се подготвува дење, а се служи навечер за да се загрее додека лежи на хамаките над огнот.

Племето Јаномами верува во демократија , за која можеме да кажеме дека е многу поразвиена од нашата. Тие силно веруваат во еднаквоста меѓу луѓето. Секоја заедница е целосно независна и нема лидери во нивниот свет. Сите одлуки се носат со консензус , по долги дискусии во кои секој има право на глас.

На ловците не им е дозволено да јадат месо што самите го уловија
Како и кај повеќето амазонски племиња, дневните задачи се поделени помеѓу половите. Мажите се задолжени за лов. Најчесто ловат елени, тапири и мајмуни, а како оружје користат кураре , растителен отров кој веднаш го зашеметува пленот.

Ловот се смета за најпрестижна вештина кај мажите, а месото е високо ценето. Интересно е што ловецот никогаш не го јаде месото што го уловил, туку го споделува со пријателите и семејството. За возврат, тој јаде месо фатено од друг ловец.

Жените се задолжени за градинарството. Културите сочинуваат 80 проценти од нивната исхрана. Тие исто така собираат ореви, лушпи и ларви од инсекти. Најмногу уживаат во дивиот мед и обично произведуваат најмалку 15 различни видови.

Риболовот е заедничка активност на племето Јаномами, во кое учествуваат мажи, жени и деца. За риболов користат тимбо, рибен отров што ги исфрла рибите на површината. Отровот се добива со мешање на различни видови винова лоза. Откако течноста ќе ги зашемети рибите, веселите групи луѓе ги собираат во корпи и заедно ги подготвуваат.

Повеќето ги ценат шаманите кои консумираат психоделични билки за да можат да комуницираат со духови
Како што веќе спомнавме, духовниот свет е основен дел од нивниот живот. Тие веруваат дека душата може да биде зла, па затоа најмногу ги ценат шаманите кои користат психоделични билки за да можат да комуницираат со злите духови и да го спасат племето. Не се сите духови зли, тие комуницираат со добрите за да им се заблагодарат што ги чуваат.

„Само оние кои знаат хапирипи (духови) можат да ги видат. Не секој може да ги забележи. Тие се многу мали и доаѓаат во форма на светлина . Ги има илјадници, прекрасни се, понекогаш украсени со пердуви од папагал и обоени во светли бои. Некои носат обетки, а некои користат црно за да се скријат додека танцуваат и пеат“, рече шаманот Дави Копенава , портпарол на Јаномами и претседател на здружението кое се бори за нивните права.

Јаномами данас
Сè уште е неизвесно што ќе се случи со ова конкретно племе. Илјадници рудари доаѓаат да копаат злато илегално, носејќи со себе маларија и сипаници, загадувајќи ги реките и рибите, расчистувајќи ги шумите и им го нарушуваат секојдневниот живот.

Копенава вели дека не му е јасно како тоа може да се случи и неопходната медицинска помош во никој случај не доаѓа.

„Нашата земја мора да се почитува. Нашата земја е наше наследство, наследство што ќе го заштитиме до крај. „Рударството ќе ја убие нашата природа, а со тоа и ние ќе умреме“, рече Копенава.

Како резултат на зголемената интеракција со современиот свет, Јаномами основаа регионални организации во Бразил кои се залагаат за нивните права. Еден од најголемите успеси на ова племе во борбата против западната алчност е Хутукару (што значи „дел од рајот од кој се родила земјата“), со цел да ги бранат своите права. Во Венецуела, тие го следеа бразилскиот пример и го основаа Хонорами .
Сега ни останува само да веруваме дека ова посебно племе ќе се грижи само за себе, кога светот веќе се откажа од нив и повторно покажа дека парите се поважни од животот.


1019